Diabetul este o boală cronică care nu se vindecă. Nu ea în sine este gravă, mai mult complicațiile cu care vine dacă glicemia nu se ține sub control.
Neuropatia este cea mai frecventă și, totodată, cea mai gravă complicație atât în diabetul de tip 1 cât și în diabetul de tip 2. Este o complicația care apare în urma afectării lente a nervilor (pe parcursul anilor).
Este cauzată de distrugerea tecii de mielină a nervilor care întârzie conducerea nervoasă.
Neuropatie – Cum afli sigur că o ai
Se va face un test de mare precizie, unul simplu și rapid, folosind dispozitivul medical numit Sudoscan. În cadrul acestui test, medicul va determina și stadiul neuropatiei. Testarea durează 3 minute și nu doare.
Mai mult, acest aparat poate identifica și riscul de a dezvolta diabet, lucru util pentru cei care au în familie cazuri de diabet sau pentru cei supraponderali.
Neuropatia – Ce simptome are
Neuropatia afectează toți nervii. În cazul unui diabet de lungă durată, există riscul de tahicardie, infarct miocardic, tulburare de ritm fixă sau chiar moarte subită. În cazul neuropatiei autonome, cea cardiacă este cea mai frecventă.
Putem vorbi despre neuropatie distală, motorie, periferică sau senzitivă (amorțeli, furnicături, senzația de cald sau rece). Deteriorarea nervilor se datorează rezistenței la insulină și controlului glicemic deficitar, respectiv ischemiei nervului.
Ischemia înseamnă că nu ajunge suficient sânge la nervi, aceștia nu primesc suficient oxigen. Acest lucru se poate întâmpla la nivelul picioarelor, cauzând „piciorul diabetic”. Piciorul diabetic se confruntă cu riscul de ulcerații, neuropatie, arteriopatie.
Neuropatia poate duce la amputare
De la simplul fapt că o persoană cu diabet, care are retinopatie și nu vede bine, își taie unghiile de la picioare și își provoacă o rană, se poate ajunge la infectarea rănii care poate duce la ulcerații la degete, la deformarea piciorului. Aceste degete necesită amputare. În timp, aceste amputații deformează mersul și poziția celorlalte degete, punând piciorul la risc tot mai crescut.
După o amputație, fie ea minoră sau majoră, riscul de o nouă amputație la 3 ani este foarte mare. La 5 ani este și mai mare.