Două umpluturi simple și aromate – Găluște cu prune, găluște cu mere și scorțișoară
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1 kg cartofi
- 400 g făină
- 2 ouă
- 40-50 g griș – opțional
- Sare după gust
- Zahăr alb, cubic
- Scorțișoară
- Pesmet
- 50 g unt
- Zahăr pudră
- Prune tăiate în jumătăți
- Mere – cubulețe amestecată cu zahăr și scorțișoară
Mod de preparare:
Curățăm, tocăm cubulețe cartofii și îi fierbem în apă cu sare. Între timp, topim 50 g unt într-o tigaie. Adăugăm pesmetul și prăjim la foc mic, amestecând continuu, timp de 8-10 minute. Luăm de pe foc.
După ce cartofii sunt gata, îi scurgem de apă și îi pasăm. Peste cartofii calzi adăugăm sare (dacă mai trebuie), făina, ouăle, grișul și amestecăm cu mâna, până la omogenizare. Trebuie să obținem un aluat moale și ușor de modelat. La nevoie, mai adăugăm un pic de făină.
Lăsăm aluatul deoparte timp de 5 minute după care îl transferăm pe suprafața de lucru presărată generos cu făină. Întindem aluatul la o grosime de 0,5 cm. Uniformizăm marginile și tăiem aluatul în pătrățele.
La mijlocul fiecărui pătrat punem umplutura: câte o bucată de prună în care punem câte un cub de zahăr și un pic de scorțișoară sau câte o linguriță din merele amestecate cu scorțișoară și zahăr.
Tragem marginile aluatului spre mijloc, le lipim și formăm găluștele. Le fierbem în apă timp de 20 minute după care le dăm prin pesmet și le pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!