Ibuprofen este un medicament antiinflamator nesteroidian are se utilizează frecvent pentru a calma durerea și pentru a reduce febra. Potrivit Organizației Mondiale de Sănătate, este unul dintre cele mai importante medicamente necesare pentru un sistem medical de bază.
Produsele care conțin ibuprofen se găsesc la farmacii și sunt disponibile atât formule pentru adulți cât și pentru copii. Acest medicament are rolul de a împiedica organismul să producă o cantitate mare de prostaglandine atunci când există o boală sau o rană.
Prostaglandinele sunt niște substanțe chimice naturale, eliberate în organism în cazul unei afecțiuni.
Acestea fac nervii din apropiere foarte sensibili la durere, ceea ce ajută organismul să realizeze că ceva nu este în regulă. Astfel, în momentul în care atingi cu mâna un obiect ascuțit, nervii din apropiere transmit informația către creier, care transmite rapid un mesaj referitor la durerea de la nivelul mâinii.
În afară de această acțiune, prostaglandinele duc și la inflamarea țesuturilor, unul dintre motivele pentru care gâtul se inflamează și nasul se înfundă sau glezna luxată se umflă și devine imobilă.
Deoarece ibuprofenul blochează producția de aceste prostaglandine, acționează direct asupra sursei durerii, contribuind la calmarea durerii și la reducerea inflamației. În doza recomandată disponibilă fără prescripție medicală, acest medicament este utilizat pentru a calma durerea și / sau inflamația în caz de:
- migrenă
- durere de cap
- durere musculară
- durere menstruală
- durere de dinți
- durere de spate
- febră
- durere sinusală
- simptome de răceală și gripă
Ibuprofen – Mod de administrare
Se va utiliza exact așa cum a indicat medicul iar dacă nu ești sigur, discută din nou cu medicul sau cu farmacistul. Ibuprofenul este destinat exclusiv utilizării pe termen scurt și trebuie utilizată cea mai mică doză necesară pentru a ameliora simptomele.
În caz de durere de intensitate ușoară până la moderată și în caz de febră – adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani (40 kg și peste): 400 mg ca doză unică sau până la 3 ori pe zi / 600 mg ca doză unică sau de până la 2 ori pe zi; intervalul dintre dozări este de 4-6 ore.
În caz de dureri menstruale – adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani (40 kg și peste): 400 mg de 1-3 ori pe zi / 600 mg de 2 ori pe zi, după nevoie
În caz de afecțiuni reumatice și alte tulburări musculare – adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani (40 kg și peste): 400 mg de 3 ori pe zi / 600 mg de 2 ori pe zi.
Utilizează întotdeauna doza prescrisă de medicul tău și nu lua mai mult de 6 comprimate cu concentrația de 400 mg sau mai mult de 4 comprimate cu concentrația de 600 mg în 24 de ore.
În atenția persoanelor care au probleme la nivelul rinichilor și ficatului și vârstnicilor (peste 65 de ani)
Medicul va recomanda doza corectă care trebuie luată, anume cea mai mică doză posibilă.
Cum se administrează?
Comprimatele se înghit întregi, cu minim jumătate de pahar de apă, fără a fi mestecate, sfărâmate sau sparte.
Dacă iei mai mult Ibuprofen decât trebuie
În acest caz, adresează-te unui medic sau du-te imediat la cel mai apropiat spital și ia cu tine și ambalajul medicamentului.
Semnele unei supradoze: senzație de rău, greață, durere la nivelul stomacului, stare de rău, vărsături, durere de cap, zgomote în urechi, mișcări oscilatorii ale globilor oculari, confuzie.
În cazul unei doze mari, s-au raportat și convulsii (mai ales ca copii), senzație de slăbiciune sau amețeală, pierderea cunoștinței, sânge în urină, probleme de respiație, senzația de corp rece.
În cazul în care iei, de obicei, medicamente pentru ameliorarea durerii, mai ales combinații de diferite substanțe cu efect de calmare a durerii, îți poți deteriora permanent rinichii și există riscul să faci insuficiență renală. Dacă ești și deshidratat, acest risc crește. Evită utilizarea excesivă a medicamentelor pentru calmarea durerii.
De asemenea, dacă iei medicamente pentru calmarea durerii pe o perioadă lungă de timp, pot apărea durerile de cap care nu trebuie tratate cu și mai multe medicamente de acest fel, ci trebuie să te adresezi unui medic sau unui farmacist.
Ibuprofen – Contraindicații
- copii sub 12 ani
- în caz de alergie la Ibuprofen sau la oricare dintre componentele acestui medicament
- în cazul în care ai avut vreodată reacții alergice la acest medicament, la aspirină sau la alte medicamente antiinflamatoar nesteroidiene
- în cazul în care ai sau ai avut două sau mai multe episoade de ulcer la nivelul stomacului sau la nivelul duodenului (ulcer peptic) sau sângerări
- în cazul în care ai avut sângerări sau o ruptură la nivelul stomacului sau intestinului după ce ai utilizat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
- dacă ai probleme severe cu rinichii sau cu ficatul
- dacă ai insuficiență cardiacă gravă sau boală coronariană
- dacă ai sângerare la nivelul creierului sau altă sângerare activă
- dacă ai o boală cate te predispune la sângerare
- dacă ești în ultimele 3 luni de sarcină
- dacă suferi de deshidratare severă cauzată de diaree, vărsături sau de un aport insuficient de lichide
Medicamentele antiinflamatoare / împotriva durerii precum Ibuprofenul pot fi asociate cu un risc ușor crescut de atac de cord sau de accident vascular cerebral, mai ales dacă se utilizează în doze ridicate.