Hernia reprezintă ieșirea unui organ, parțial sau total, printr-un orificiu accidental sau natural, din cavitatea în care se află el în mod normal.
Atunci când vorbim de hernia de disc, ne referim la discurile intervertebrale care formează coloana. Cel mai frecvent, hernia de disc lombară se produce la nivelul vertebrelor L4-L5 și L5-S1.
Hernia de disc lombară – Care sunt cauzele?
Hernia de disc lombară poate avea diferite cauze. Poate fi consecința mișcărilor de rotire sau consecința ridicării frecvente de greutăți. Aceste ridicări pun presiune pe coloană și, în timp, duc la ruperea inelului fibros, fiind un risc prezent cu precădere la persoanele care lucrează zi de zi cu greutăți.
Întrucât discurile intervertebrale sunt menite să suporte un surplus de kilogramele, și persoanele supraponderale pot suferi de hernie de disc lombară.
Poate ți se pare surprinzător, dar și fumatul poate fi un factor de risc: reducând fluxul de oxigen care ajunge la discurile intervertebrale, crește probabilitatea erodării lor. Factorul genetic are, de asemenea, un rol (ei care au un părinte cu hernie de disc).
Dacă posibilele cauze de mai sus se exclud, rămâne înaintarea în vârstă: duce inevitabil la deshidratarea discului intervertebral care își pierde proprietățile fizice și, cu timpul, vertebrele se și tasează.
Hernia de disc lombară – Care sunt simptomele?
La început, când abia se formează, hernia de disc cauzează durere de spate în zona lombară care te poate împiedica să faci anumite mișcări, la efort, umezeală și frig devine mai puternică și care la repaos sau analgezice cedează. Pe măsura deteriorării discului vertebral, aceste episoade dureroase devin tot mai dese, tot mai puternice și tot mai rezistente la medicamente.
Hernia de disc este instalată deja atunci când durerea coboară pe picior, până în călcâi, când apar furnicăturile și amorțeala în picior (se afectează nervul sciatic).
În cazuri extreme, ambele picioare dor, există o amorțeală și în zona genitală, dificultăți de urinare. Aceste simptome reunite au căpătat numele de: sindromul coadă de cal.
Hernia de disc lombară – Sfaturi
- Când cari, fă-o cu ambele mâini și nu doar cu una
- Evită să ridici obiecte mai grele de 5 kg; când le ridici ai grijă să nu te apleci: îndoaie genunchii și ține coloana dreaptă
- Evită atât umezeala cât și frigul
- Dacă stai mult pe scaun, ridică-te la fiecare 30 de minute și plimbă-te un pic, întinde-te ca atunci când abia te trezești din somn
- Evită să stai picior peste picior mai mult de 15 minute
- Evită tocurile mai mari de 4 cm (dacă există probleme cu greutatea, evită tocurile de orice înălțime)
- Stai cu spatele drept atunci când conduci (apropie scaunul de volan)
Iată exerciții menite să scadă intensitatea durerii – Se recomandă să le practici zilnic, timp de 15 minute
Exercițiul 1
Stai pe spate pe saltea, cu genunchii ușor îndoiți. Așează ambele mâini în spatele unui genunchi și ridică genunchiul cât poți spre piept. Repetă și cu celălalt picior.
Repetă de minim 5 ori pentru fiecare picior.
Exercițiul 2
Stai pe spate pe saltea, cu genunchii ușor îndoiți. . Așează ambele mâini în spatele genunchilor, aducând picioarele spre piept. În același timp, trage fruntea înainte până simți o întindere în partea inferioară a spatelui. Menține poziția 10 secunde, repetând de minim 5 ori, maxim 10 ori.
Exercițiul 3
Întinde-te pe spate, flexează genunchii și ține degetele picioarelor pe podea. Ridică un genunchi și trece-l peste celălalt (ca și cum ai sta picior peste picior). Sprijină glezna de piciorul flexat și trage de genunchiul încrucișat spre piept până simți că partea superioară a feselor se întinde. Menține poziția 3 secunde după care schimbă piciorul și repetă de 5 ori pentru fiecare picior.
Exercițiul 4
Stai cu fața spre saltea, sprijinit pe genunchi și mâini. Lasă abdomenul relaxat, inspiră adânc și privește în sus timp de 3 secunde. Expiră ușor după care poți reveni la poziția inițială. Din nou, inspiră adânc și privește spre podea de data aceasta, arcuind spatele, 3 secunde. Repetă această combinație de 5 ori.
Exercițiul 5
Prinde-te cu ambele mâini de o bară rezistentă și lasă corpul să atârne 30 de secunde. Repetă de 3 ori.