Fibromul uterin este o excrescență care se formează la nivelul stratului muscular al uterului, prin înmulțirea celulelor conjunctive și musculare care alcătuiesc în mod normal peretele acestui organ.
Dorim să subliniem un lucru extrem, extrem de important: deși catalogat ca tumoră, fibromul uterin nu este de natură canceroasă (este o tumoră benignă).
Fibroamele pot crește fie ca un singur nodul, fie în grup, în interiorul peretelui uterin, în interiorul cavității uterului sau pe suprafața lui exterioară.
Când este în interiorul peretelui uterului, se numește fibrom uterin intramural; când este în cavitatea uterului vorbim de fibrom uterin submucos; iar când se formează în exteriorul uterului se numește fibrom uterin subseros.
În ceea ce privește mărimea, un fibrom poate avea de la 1 mm până la un diametru de peste 20 de cm.
În ceea ce privește vârsta la care femeile ar putea dezvolta un fibrom, cel mai des se întâmplă în intervalul 35-45 de ani. Desigur, pot apărea și înainte de 35 de ani, însă procentul este mai mic, fiindcă incidența afecțiunii crește pe măsura înaintării în vârstă.
Care sunt cauzele?
Din păcate, de cauzele care duc la apariția acestui tip de formațiuni încă nu s-au stabilit, dar măcar se cunosc factorii de risc:
- antecedente familiale de fibroame
- hiperplazie endometrială
- cancer de endometru
- dezechilibru hormonal (exces de estrogeni)
- obezitate
- hipertensiune
- menopauza târzie
- debut precoce al menstruației (înainte de vârsta de 10 ani)
- stil de viață nesănătos (consum de alcool, fumat)
Fibromul uterin doare?
Dacă este mic, nu doare și este asimptomatic. Nu necesită tratament dar trebuie supravegheat (medicul trebuie să vadă dacă a evoluat).
Dacă sunt mai mari, poate apărea o varietate de simptome:
- sângerări abundente sau dureroase în timpul menstrelor
- sângerări între menstre
- senzație de presiune / durere la nivelul pelvisului
- balonare
- urinare frecventă
- durere în timpul sexului
- dureri în zona lombară
- secreții vaginale crescute cantitativ
- constipație / defecație dureroasă
- prezența varicelor la nivelul picioarelor
Notă: întrucât nivelul hormonilor din corp scade după intrarea în menopauză, simptomele fibromului uterin se stabilizează de obicei, sau dispar. Desigur, asta nu înseamnă că un fibrom se rezolvă prin intrarea în menopauză. Se poate trata cu medicamente sau cu intervenții chirurgicale.
Fibrom uterin – Tratament
Tratamentul depinde de mărimea, numărul, localizarea fibroamelor și de simptome. Dacă sunt mici și nu cauzează disconfort, se lasă în pace, doar se monitorizează.
Pe de altă parte, dacă sunt mari și simptomele sunt deranjante atunci se iau medicamente care le micșorează pentru a fi mai ușor de îndepărtat chirurgical.
În ceea ce privește îndepărtarea chirurgicală, trebuie să subliniem un lucru. Având în vedere că fibroamele apar într-o mai mare proporție la femeile aflate la vârsta fertilă, se pune problema dacă pacienta își mai dorește sau nu să rămână însărcinată. De ce? Pentru că unele opțiuni chirurgicale conservă uterul, pe când altele îl pot deteriora sau îndepărta.