Răceala și infecția tractului respirator superior sunt aproape întotdeauna însoțite de flegmă. Cu toate că nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, flegma netratată la timp poate bloca și poate irita bronhiile, astfel provocând o infecție respiratorie secundară.
Care sunt cauzele flegmei?
Flegma conține viruși, bacterii și alte celule inflamatorii care apar ca urmare a unei infecții. Cauza poate fi o răceală obișnuită, o răceala veche rămasă netratată, gripa, sinuzita, bronșita sau o reacție alergică.
Care sunt simptomele flegmei?
Prezența flegmei, de obicei, este semnalată de nevoia constantă de a tuși, de a clăti sau de a curăța gâtul, de a sufla nasul. De regulă se acumulează în piept sau gât și congestionează aceste zone. Se elimină prin tuse.
Ce tratamente naturale există pentru flegmă?
Curățarea nasului cu unt
Este o tehnică veche practicată de chinezi care ajută la eliminarea flegmei din nas, gât și sinusuri. Se înmoaie degetul în unt topit și se masează pereții nărilor, introducând degetul cât mai adânc. Se realizează masajul cu mișcări blânde, în sensul acelor de ceasornic apoi în sens invers.
Sirop de ceapă și usturoi
Se toacă 1 ceapă mare și 4-5 căței de usturoi și se amestecă cu 150 grame de miere de albine.
Amestecul se lasă la macerat la loc cald timp de 2-3 ore. Din sucul obținut se recomandă câte 1 lingură de 3-4 ori pe zi, după masă, timp de 1 săptămână.
Apă cu sare
Gargara cu apă sărată este cea mai simplă metodă pentru a elimina flegma. Apa caldă va calma gâtul iritat și sarea va distruge bacteria care a cauzat infecția. Se amestecă 1 lingură de sare cu 1 pahar de apă caldă.
Suc de lămâie
Datorită proprietăților antibacteriene și conținutului generos de vitamina C, lămâia îmbunătățește rezistența organismului la infecții și este un ingredient minunat pentru a elimina flegma. Într-o cană cu apă caldă se adaugă 2 lingurițe de suc de lămâie și 1 lingură de miere. Se recomandă câte o cană de 3 ori pe zi.
Ghimbir
Fiind un decongestionant natural, a fost folosit de secole pentru combaterea infecțiilor în gât și a tractului respirator. Datorită proprietăților expectorante, antivirale și antibacteriene, ajută la reducerea congestiei, la ușurarea respirației și la tratarea infecției. Într-o cană cu apă clocotită se adaugă 1 lingură de ghimbir proaspăt ras. Se lasă la infuzat timp de câteva minute după care se mai adaugă și 2 lingurițe de miere.
Se recomandă câte 1 cană de mai multe ori pe zi.
Turmeric
Un condiment cu proprietăți antiseptice, capabil să elimine bacteria responsabilă de producția excesivă de mucus. Într-un pahar cu lapte fierbinte se adaugă 1 linguriță de turmeric și se bea un pahar dimineața și un alt pahar seara.