Potrivit studiilor, uleiul esențial de cimbru (Thymus vulgaris) ucide celulele cancerului pulmonar, de sân și ovarian. Conține între 20 și 54% timol, care aparține unei clase naturale de compuși cunoscuși ca biocide. Biocidele sunt substanțe care pot distruge organisme dăunătoare iar atunci când uleiul de cimbru este utilizat alături de alte produse biocide (precum carvacrol), crește atributele antimicrobiene.
S-a descoperit că uleiul de cimbru ucide până la 97% din celulele canceroase pulmonare
Conform cercetărilor recente, amestecul de cimbru și ulei de măsline sporește disponibilitatea hidroxitirozului, care este cel mai puternic compus anti-cancer din uleiul de măsline. Grecii folosesc cimbrul la gătit, amestecat cu uleiul de măsline iar acest lucru se consideră unul dintre posibile motive pentru care grecii au aproximativ jumătate din rata de cancer, comparativ cu SUA și restul Europei.
Uleiul esențial de cimbru a fost folosit și în medicina ayurvedică și în medicina tradițională, pentru antioxidantul puternic pe care îl conține și pentru proprietățile antibacteriene și antifungice.
Potrivit unui studiu efectual de cercetătorii de la Universitatea Celal Bayar din Turcia, cimbrul cauzează moartea celulelor de cancer de sân. Autorii studiului au ajuns la concluzia că cimbrul „poate fi un candidat promițător în dezvoltarea de noi medicamente terapeutice pentru tratamentul cancerului de sân”.
Ulei esențial de cimbru – Mod de administrare
Intern: se recomandă câte 1-3 picături, în funcție de caz, de 3 ori pe zi, amestecate cu un pic de miere. Se administrează pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.
Atenție: uleiurile volatile nu se administrează intern diluate în apă sau în ceai.
Extern: se recomandă masaje și / sau fricțiuni cu 2-3 picături la 10 ml de ulei de bază, inhalații și aromaterapie.