Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu proprietăți detoxifiante. Grație principiilor amare pe care le conține, poate tonifia ficatul, stimula activitatea rinichilor și a intestinelor. Preparatele pe bază de păpădie măresc secreția glandulară, cresc diureza și normalizează circulația sângelui.
Principiile amare se găsesc în partea aeriană a plantei, unde găsim și săruri minerale, flavonoide, steroli și vitaminele A, C, D. Ceaiul de păpădie are o acțiune colagogă blândă asupra ficatului, susține elaborarea și eliminarea adecvată a ureei, stimulează curgerea bilei în duoden și susține și secreția acidului uric. De asemenea, este valoros și ca laxativ, în afecțiuni ale sângelui și în reumatism.
Ceai din frunze de păpădie – Proprietăți
- normalizează circulația sanguină
- stimulează secrețiile salivare, gastrointestinale, hepatice
- este diuretic
- este depurativ, cu eliminare masivă de colesterol
- este coleretic-colagog (stimulează secreția și eliminarea bilei)
- adjuvant al reechilibrării glandulare
Ceai din frunze de păpădie – Mod de prepare, administrare
Se adaugă 10 grame (2 lingurițe) de plantă uscată în 250 ml de apă fierbinte și se lasă să dea în clocot.
Se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute după care se strecoară. Se poate îndulci cu un pic de miere.
Se administrează 2 căni pe zi: 1 cană dimineața pe stomacul gol și 1 cană seara înainte de culcare. Cura se ține 3 săptămâni pentru efecte benefice asupra întregului organism.
Ceaiul susține funcția excretoare a rinichilor și detoxifierea organismului (prin stimularea diurezei), contribuind și la funcționarea normală a stomacului și a ficatului. Este un depurativ natural al întregului organism, un adevărat elixir pentru ficat și rinichi, contribuind eficient la eliminarea toxinelor.
Este indicat în toate afecțiunile în care se manifestă dereglări glandulare. Mărește secreția glandulară, normalizează circulația sângelui și crește diureza.
Întrucât cura cu ceai din frunze de păpădie detoxifică organismul, se poate administra ca adjuvant în diferite afecțiuni, precum:
- obezitate
- constipație
- astenii
- tulburări digestive funcționale
- cure de detoxifiere în afecțiuni alergice, cutanate
- hipercolesterolemie
- afecțiuni hepato-biliare
- afecțiuni ale căilor urinare
- afecțiuni circulatorii
- reumatism
Păpădie – Contraindicații
Administrarea ceaiului se va face cu precauție și sub îndrumarea medicului în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială și alte boli cronice.
Acest ceai nu este indicat în caz de obstrucții ale căilor biliare, hipersensibilitate la păpădie sau în caz de hiperaciditate gastrică.