Leurda (Allium ursinum) are darul de a ajuta organismul să se curețe de toxine și să-și întărească sistemul imunitar. Acum două decenii, medicul grec Dioscoride prescria leurda ca detoxifiant de primăvară pentru curățarea plămânilor, sângelui și tractului digestiv (la fel făceau și medicii din Imperiul Roman).
Această plantă conține multe substanțe care au un potențial terapeutic valoros și este un ajutor de nădejde în lupta cu bolile, un tonic natural de excepție.
Leurdă pentru artrită reumatoidă, articulații dureroase
Datorită efectelor analgezice și antiinflamatoare, leurda poate calma durerea și poate reda astfel mobilitatea articulațiilor dureroase.
Zdrobește frunzele proaspete de leurdă pe o planșetă de lemn, folosind un ciocan de bucătărie. Aplică o compresă cu aceste frunze zdrobite pe zona afectată și acoperă cu pansament ocluziv. Ține compresa minimum 1 oră.
În paralel cu aplicații de comprese, ține și o cură cu salată de leurdă: câte 150 grame pe zi pentru minimum 14 zile. Poți adăuga în salată oțet de mere, un pic de ulei și sare. Consumă salata proaspăt preparată, dimineața înainte de masă.
Leurdă contra efectelor nocive ale antibioticelor
Cura cu leurdă ajută la refacerea rapidă a florei intestinale perturbate de antibiotice și stimulează imunitatea afectată tot de aceste medicamente. De asemenea, previne sau combate infecțiile cu Candida, care apar foarte frecvent la persoanele care iau în mod repetat antibiotice.
Se recomandă cel puțin 2 porții de salată de leurdă proaspătă pe zi, în cure de 3-6 săptămâni.
Leurdă pentru înlăturarea efectelor nocive ale fumatului / nicotinei
Anumite substanțe din leurdă, împreună cu clorofila, au puternice efecte antitoxice care contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei și ale gudroanelor din țigări. Această plantă este un excelent mijloc de protecție atât pentru fumătorii activi cât și pentru cei pasivi. Mai mult. pe perioada curei cu leurdă este mai ușor să renunță la fumat.
Taie cât mai fin o mână de frunze de leurdă, pune frunzele într-un vas de sticlă și adaugă 1 pajat de apă caldă (nu fierbinte). Lasă frunzele la macerat, la temperatura camerei, timp de 4 ore, după care filtrează prin tifon.
Consumă câte 2 pahare pe zi, dimineața și seara pe stomacul gol, imediat după preparare. Cura durează minimum 14 zile.