Diareea se definește prin scaune moi și apoase, minim 3 în 24 de ore, însoțite sau nu de balonare abdominală, nevoia urgentă de a merge la baie, flatulență, senzația de presiune și crampe. Dacă pe lângă aceste simptome apar și durerile abdominale severe, febra, deshidratarea, vărsăturile, somnolența și sângerarea rectală, diareea nu mai este ceva banal și necesită asistență medicală de urgență.
Cea mai periculoasă complicație a diareei este deshidratarea, care îți poate amenința viața! Acest lucru este valabil atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor.
Dacă este vorba despre un copil mic sau sugar, care nu poate cere apă, obiectivul principal este hidratarea lui. La bebeluși, trebuie administrată și o soluție cu săruri de rehidratare pentru a compensa pierderea de lichide și de electroliți din organism.
Tratamentul diareei – Cauzele diareii
În caz de diaree, tratamentul depinde de cauză și de starea generală de sănătate a pacientului. Așadar, să vedem care pot fi cauzele:
Infecțiile virale
Infecțiile virale sunt de vină pentru majoritatea cazurilor de diaree și, de regulă, sunt asociate cu simptome ușoare până la moderate. Diareea de cauză virală durează, în medie, între 3-7 zile, principalii responsabili fiind rotavirusul, norovirusul și adenovirusul.
Infecțiile bacteriene
Infecțiile bacteriene sunt responsabile pentru cazurile mai grave de diaree infecțioase. De regulă, acest tip de infecție apare după consumul de băuturi sau alimente contaminate, intoxicație alimentară.
Provoacă simptome severe precum crampe abdominale puternice, vărsături și febră, iar mișcările intestinale sunt apoase și dese, cu expulzări aproape violente de scaun moale și gaze. Mai mult, în cele mai urâte cazuri scaunul poate conține și puroi, mucus sau sânge.
Cele mai multe dintre infecțiile bacteriene sunt asociate cu focare locale, dacă mai mulți membri ai familiei sau mai multe persoane au consumat aceeași mâncare.
Paraziții
Paraziții provoacă infectarea sistemului digestiv și diaree, prin consumul apei contaminate (Giardia Lamblia, Entamoeba histolytica, cryptosporidium).
Cauze neinfecțioase
Bolile intestinale, precum colita ulceroasă, boala Crohn, diverticulită, sindromul colonului iritabil, colita microscopică, malabsorbția și boala celiacă sunt cauze neinfecțioase ale diareii cronice.
Unele medicamente
Medicamentele precum antibioticele, antiacidele, medicamentele pentru cancer, tensiune sau gută și medicamentele pentru pierderea în greutate.
Intoleranțele
Intoleranța la lactoză sau alergia la diverse alimente precum îndulcitorii artificiali din alimentele fără zahăr, pot provoca diaree cronică.
Abuzul de alcool / abuzul de laxative
Atât abuzul de alcool cât și abuzul de laxative duc la scaune moi.
Diareea diabetică
Este o complicație a acestei afecțiuni cronice.
Chimioterapia / radioterapia
Ambele pot provoca scaune moi și diareea poate dura până la 3 săptămâni după terminarea tratamentului.
Unele tipuri de cancer
Unele tipuri de cancer sunt mai susceptibile de a provoca diaree, inclusiv sindromul carcinoid, limfomul, cancerul de colon, carcinomul medular al tiroidei sau cel pancreatic.
Alergarea
Da, alergarea este încă o cauză a diareii, de care mulți nu știu! După parcurgerea unor distanțe mai lungi de 10 km sau după alergări deosebit de dificile poate apărea diareea.
De regulă, diareea se poate trata acasă și se rezolvă de la sine în câteva zile. Este extrem de important să vă hidratați! În caz contrat, prin pierderea de apă și de electroliți, diaree se poate complica și poate deveni severă.
Atenție! Cele mai multe decese care au drept cauză diareea apar la copiii mici și la vârstnici.
Sugarul este deshidratat dacă este letargic, palid, are fontanela scufundată, plânge fără lacrimi și nu udă scutecul timp de 3 ore sau mai mult. Copiii peste un an au gura și buzele uscate, ochii adânciți în orbite, respirația rapidă și sunt somnolenți, plâng, au stări de furie și refuză mâncarea.
La vârstnici, semnele deshidratării sunt următoarele: somnolența, confuzia, pielea uscată, modificările comportamentale.
Iată acum tratamentele la îndemână care te pot ajuta
Soluție de rehidratare
Pentru a prepara o soluție de rehidratare, ai nevoie de o jumătate de linguriță de sare și 6 lingurițe de zahăr la 1 litru de apă.
Alimentație
Dieta BRAT este folosită cu succes de zeci de ani, însă nu mai mult de 2 zile pentru că este foarte restrictivă. În perioada de recuperare după un episod diareic, dieta va cuprinde orez, banane, suc de mere și pâine prăjită, fructe bogate în pectină, cartofi copți sau fierți pentru conținutul de potasiu, legume fierte (fără fasole, varză, conopidă, mazăre, broccoli), carne de pui fiartă (fără piele) și supă de pui. Se vor evita alimentele bogate în grăsimi, cele care conțin îndulcitori artificiali, mâncărurile picante, laptele, alcoolul, sifonul, băuturile carbogazoase, cofeina, porumbul, verdețurile, prunele uscate, ardeii, năutul, fructele de pădure și înghețata.
Cu siguranță ai și tu prin casă medicamente pentru diaree care se eliberează fără prescripție medicală, dar acestea nu sunt întotdeauna recomandate. De exemplu, atunci când diareea este însoțită de febră sau scaunele conțin sânge, trebuie să vorbești mai întâi cu medicul.
Cu toate că aceste medicamente pot ameliora simptomele diareii, nu tratează cauza de bază.
Administrarea de probiotice
Administrarea de probiotice se recomandă pentru a restabili echilibrul bacteriilor din intestin și pentru a reduce semnificativ perioada de recuperare.