Majoritatea legumelor sunt minunate pentru diabetici și sunt recomandate pentru a fi consumate, dar există și câteva rădăcinoase care au un conținut mare de zahăr natural, motiv pentru care se recomandă reducerea consumului lor.
Sfecla roșie și diabetul
Sfecla roșie se mândrește cu un conținut mare de antioxidanți și alți nutrienți care au fost legați de o gamă largă de beneficii pentru sănătate.
Sfecla roșie este plină de fitochimicale care au rol dovedit în scăderea glicemiei și în reglarea secreției de insulină. Jumătate de cană de suc de sfeclă pe zi poate ajuta la reducerea glicemiei post-prandiale. Prin lupta împotriva radicalilor liberi (care pot distruge celulele), antioxidanții din sfeclă ajută la prevenirea bolilor grave.
Această distrugere celulară cauzată de radicalii liberi se numește stres oxidativ, și a fost asociat cu boli grave precum cele de inimă, diabetul și cancerul.
Sfecla roșie – Cum ne poate ajuta?
Diabetul distruge vasele de sânge și, odată cu distrugerea acestora, pot apărea diferite complicații la nivelul inimii, al rinichilor, ochilor și al picioarelor.
Conține aproximativ 1,7 milioane de antioxidanți pe 100 de grame. Potrivit cercetărilor, antioxidanții din sfeclă scad riscul de complicații ale diabetului precum:
- boala cronică de rinichi
- boala cardiovasculară
- neuropatia
- retinopatia
Sfecla ajută pacienții cu diabet prin:
- conținutul bogat de potasiu
- scăderea tensiunii arteriale
- reducerea distrucției nervoase
Sfecla crudă are un index glicemic 30, zahărul conținut nu se transformă rapid în glucoză, motiv pentru care nu va cauza curbe rapide de creștere a glicemiei.
Sucul de sfeclă crește și funcția cognitivă la diabetici și, potrivit studiilor recente, ajută la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea colesterolului precum și la scăderea rezistenței la insulină tipică diabetului zaharat tip 2.
De foarte multe ori, pacienții cu diabet zaharat au ca afecțiune asociată hipertensiunea arterială. Se pare că sfecla ajută în mod natural la scăderea tensiunii arteriale, grație conținutului crescut de nitrați.
Nitrații îmbunătățesc circulația sângelui și ajută la dilatarea vaselor: s-a observat o scădere a tensiunii arteriale cu un consum de 1 pahar de suc de sfeclă pe zi.
Mai mult, sfecla roșie conține și acid alfa-lipoic, un antioxidant care ajută la scăderea distrucției nervoase la pacienții cu diabet: combate eficient neuropatia diabetică.
Neuropatia diabetică se manifestă prin durere și amorțeală la nivelul picioarelor și al mâinilor. Potrivit unor studii, acidul lipoic din sfeclă ajută la prevenirea îmbătrânirii celulare.
Exercițiul fizic regulat este benefic în diabet și nu numai, iar sfecla ajută în acest sens: crește capacitatea musculară de a consuma oxigen în timpul exercițiilor fizice și îmbunătățește toleranța la efort fizic.
Concluzie?
Sfecla are un index glicemic de 30 și conține 43 de calorii pe 100 de grame. Are un conținut bogat de antioxidanți care îndepărtează radicalii liberi, de fitonutrienți care ajută la reducerea inflamației și nu conține colesterol. De asemenea, este bogată și în nitrați, benefici pentru vasele de sânge și sănătatea nervilor.
Cel mai bine este să fie consumată crudă sau în în salată (dată pe răzătoare), sau sub formă de suc. Sucul de sfeclă roșie se poate amestecă cu suc de morcovi, afine, țelină, ananas, mere, cocos și ghimbir.
Notă: coaptă, indexul glicemic se dublează și ajunge la 64.