În acest articol discutăm despre înlocuitori de zahăr, îndulcitori artificiali sau naturali. Dacă suferi de diabet, cu siguranță ai apelat la măcar una dintre variantele disponibile pe piață.
De regulă, persoanele cu diabet caută un îndulcitor natural care să nu le afecteze glicemia, motiv pentru care apelează la înlocuitori de zahăr. Cu toate că toți îndulcitorii de pe piață sunt aprobați de instituțiile specializate, se pare că unii din ei fac mai mult rău. Dacă ai diabet sau risc de diabet, este bine să cunoști tipurile de înlocuitori de zahăr și modul în care îți afectează organismul.
Tipuri de înlocuitori de zahăr
Îndulcitorii se pot împărți în 2 categorii: cei fără valori nutritive și cei cu valori nutritive. Îndulcitorii artificiali nu au valoare nutritivă, pe când cei naturali oferă și un beneficiu nutrițional.
Care sunt îndulcitorii artificiali?
Sigur ai văzut îndulcitori artificiali în pachețele individuale, mai ales în restaurante și cafenele, și poate ai observat prezența lor și atunci când ai inspectat diferite dulciuri pentru diabetici, băuturile fără zahăr, iaurtul dietetic, înghețata pentru diabetici, bomboanele, cerealele, guma și pastilele de tuse etc.
Majoritatea îndulcitorilor artificiali sunt cunoscuți pentru puterea lor mare de îndulcire: sunt de câteva ori mai dulci decât zahărul. De exemplu, Splenda este de 600 de ori mai dulce ca zahărul.
Pe piață există în jur de 8 îndulcitori aprobați, printre care menționăm aspartamul și zaharina. Cu toate că sunt produși cu ajutorul substanțelor chimice și astfel nu oferă niciun beneficiu nutrițional, multe persoane găsesc utilizarea îndulcitorilor artificiali cea mai bună variantă pentru a-și satisface pofta de dulce fără să-ți crească glicemia.
Adevărul este că există câțiva îndulcitori naturali care trec prin organism fără măcar să fie digerați și astfel plăcerea de dulce se oprește la nivelul limbii. Există studii care arată că îndulcitorii artificiali pot fi asociați cu diabetul și obezitatea din mai multe motive, printre care subliniem modul în care organismul metabolizează energia și grăsimea, capacitatea de a afecta negativ flora intestinală, metabolismul, sistemul imunitar etc.
Alcoolii zaharici ca înlocuitori de zahăr
Îndulcitorii sub formă de alcooli zaharici fac parte din grupa îndulcitorilor care au valori nutritive: sorbitolul, maltitolul, xylitolul și manitolul. Se găsesc în bomboane și gume fără zahăr și se cunosc și sub numele de polioli.
Sunt extrași din fibre naturale și legume și pot crește glicemia. Impactul lor asupra glicemiei poate varia în funcție de indicele glicemic al îndulcitorului: 13 pentru xylitol și 9 pentru sorbitol.
Alți polioli, precum manitolul de exemplu, nu cresc glicemia. Este bine de știut că anumiți alcooli zaharici sau polioli pot avea efect laxativ dacă se utilizează în exces (manitol și xylitol).
Îndulcitori naturali
Cel mai frecvent întâlnit îndulcitor natural în țara noastră este cel din stevia. Acest îndulcitor din plante poate fi de 100 de ori mai dulce ca zahărul și este considerat sigur pentru persoanele cu diabet.