Pancreasul are rolul de a regla glicemia, dar și de a ajuta în procesul de digestie prin eliberarea de enzime. Un pancreas umflat sau inflamat nu mai poate funcționa la parametrii normali (pancreatită). Întrucât este atât de strâns legat de procesul de digestie, pancreasul este afectat de ceea ce mâncăm.
Pancreatită – Acută sau cronică
În caz de pancreatită acută, inflamația este cel mai des legată de pietrele de la nivelul vezicii biliare blocate pe traseu.
În caz de pancreatită cronică, problema majoră este legată de alimentația, consumul de alcool fiind cea mai comună cauză.
Menționăm și faptul că pancreatita poate fi și genetică sau poate fi un simptom al unei reacții autoimune.
Dieta în pancreatită
Pentru a menține pancreasul sănătos, se recomandă alimentele bogate în proteine și cu un conținut scăzut de grăsime animală:
- fasolea
- înlocuitoarele lactatelor: laptele de migdale sau tofu
- lintea
- carnea slabă
- supa clară
Pancreasul nu va fi foarte solicitat pentru a procesa aceste tipuri de alimente. La fel, se recomandă și afinele, cireșele, cerealele integrale și spanacul, care ne protejează și luptă împotriva radicalilor liberi. În cazul în care simțim nevoia de ceva dulce, este bine să alegem fructe în locul prăjiturilor cu zahăr (persoanele cu pancreatită au un risc crescut de diabet zaharat). Ca gustări, putem alege castraveți, fructe, humus sau roșii cherry.
Alimente de evitat:
- deserturi cu zahăr
- cartofi prăjiți, chipsuri
- băuturi cu zahăr
- produse de patiserie
- lactate grase
- alimente prăjite
- organe
- carne roșie
- unt
- margarină
- maioneză
Alimentele intens procesate și cele prăjite, precum burgerii și cartofii prăjiți, sunt strict interzise. Chipsurile de cartofi, maioneza, lactatele grase și organele pot declanșa o criză pancreatică. De asemenea, se recomandă reducerea consumului de produse din făină rafinată: fursecuri, prăjituri, pateuri, deoarece forțează pancreasul să secrete insulină pentru a reduce glicemia.
Pancreatită acută – Recuperare
Unei persoane care se recuperează după un episod de pancreatită nu are voie să consume alcool sau să fumeze. De asemenea, trebuie să consume doar alimente sărace în grăsimi și să se hidrateze.
Alimentație sănătoasă – Sfaturi
Persoanele cu pancreatită cronică au adesea malnutriție din cauza unei funcții pancreatice deficitare. Câteva sfaturi care pot fi de folos:
1. Trebuie să mâncăm mese mici, între orele 6 și 8 (mesele bogate solicită prea mult pancreasul)
2. Este bine să folosim ulei de cocos sau ulei de palmier (conțin grăsimi care nu necesită intervenția pancreatică pentru a fi digerate)
3. Trebuie să evităm să consumăm prea multe fibre deodată (reduc eficiența enzimelor)
4. Este bine să luăm suplimente alimentare cu multivitamine (pentru a ne asigura că nu avem lipsă de vitamine liposolubile)
5. În cazul în care pancreasul a fost distrus de pancreatită, ne poate ajuta o schimbare în dietă (dar este posibil să nu fie suficientă pentru a reface complet funcția pancreatică)
6. Trebuie să păstrăm legătura cu medicul gastroenterolog (poate prescrie suplimente alimentare / enzime pancreatice de sinteză pe care să ni le administrăm după fiecare masă)
9. Dacă durerea nu dispare, este foarte posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală