Înainte de toate dorim să subliniem faptul că mătreața nu are nimic de-a face cu igiena, cu cât de des te speli pe cap. Apariția acesteia este determinată, pur și simplu, de o înmulțire excesivă a unor microorganisme care trăiesc în mod normal pe suprafața scalpului.
Principala suspectă este o ciupercă numită Malassezia care trăiește pe scalpul tuturor și se hrănește cu uleiurile naturale de pe scalp (cu sebum) pe care le descompune în mai multe subproduse, printre care acid oleic.
Organismul celor sensibile la acidul oleic reacționează la prezența acestuia prin creșterea vitezei de reînnoire a celulelor epiteliale, în încercarea de a scăpa de substanța iritantă. Pe măsură ce apar celule noi, cele vechi mor și se acumulează pe pielea capului, după care se desprind și cad. Așa apare mătreața.
Jumătate din populația lumii are sensibilitate la acidul oleic, astfel tot atâtea persoane au mătreață.
Mătreața este bine întreținută de stres, căldură excesivă, alimentație nesănătoasă, praf, poluare, unele șampoane sau medicamente, produse de styling care conțin surfactanți.
Cum poți scăpa de mătreață
Dacă problema este una ușoară, înainte de toate poți încerca să te speli zilnic pe cap cu un șampon delicat, pentru a reduce acumularea de sebum și de celule epiteliale la nivelul scalpului.
Dacă acest lucru nu te ajută, poți încerca un șampon medicinal. Există mai multe tipuri de șampoane anti-mătreață, în funcție de substanțele pe care le conțin: cu sulfură de seleniu, cu ketoconazol, cu zinc pirition, pe bază de acid salicilic sau de gudron. Citește etichetele și vezi dacă șamponul conține unul dintre aceste ingrediente.
Poate că tratamentul trebuie să fie unul de lungă durată sau s-ar putea să fie nevoie să-l repeți după o perioadă de timp. De asemenea, este posibil să încerci mai multe tipuri de șampoane până îl găsești pe cel care funcționează în cazul tău.
Dacă după o perioadă de folosire șamponul pare că își pierde eficacitatea, încearcă să-l alternezi cu un alt șapon anti-mătreață care are alt ingredient activ. Respectă instrucțiunile de folosire deoarece unele șampoane trebuie lăsate să acționeze câteva minute, pe când altele trebuie clătite rapid.
Este foarte important să respecți și frecvența spălărilor. De regulă, pentru tratament se recomandă 2-3 spălări pe săptămână, iar pentru întreținere și prevenție, o dată pe săptămână.
Dacă după câteva săptămâni nu vezi îmbunătățiri, trebuie să te adresezi medicului dermatolog.
Atenție! Există un mit care spune că dacă ai mătreață trebuie să te speli mai rar pe cap, altfel poți înrăutăți situația. Acest lucru nu este adevărat: părul trebuie spălat regulat, chiar zilnic dacă folosești spumă pentru păr, geluri, fixativ etc.
Ai grijă și cu stresul: încearcă să-l eviți pe cât posibil! Un nivel ridicat de stres menținut pe termen lung slăbește sistemul imunitar și reduce capacitatea organismului de a combate infecțiile fungice, precum și alte afecțiuni ale pielii și ale scalpului, care pot contribui la apariția mătreții.
Iată acum 10 remedii naturiste împotriva mătreții
Ulei de arbore de ceai
Are proprietăți puternice antimicrobiene și antiinflamatoare și poate ameliora producerea de mătreață. De asemenea, reduce și mâncărimile. Se folosește diluat cu câteva picături de ulei de cocos.
Ulei de cocos
Poate ajuta la îmbunătățirea gradului de hidratare a scalpului și la prevenirea uscării lui. Are proprietăți antimicrobiene.
Aloe Vera
Ajută la tratarea multor afecțiuni ale pielii și este eficientă împotriva mai multor specii de ciuperci, fiind astfel utilă în controlul infecțiilor fungice care cauzează chiar și căderea părului.
Suc de lămâie
Aplică zeama de la 1 lămâie diluată cu un pic de apă fierbinte la rădăcina părului, și lasă să acționeze aproximativ 20 de minute. Masează bine scalpul după care clătește cu apă din abundență.
Oțet de mere
Previne înmulțirea anumitor tipuri de ciuperci și echilibrează pH-ul scalpului. Poți adăuga câteva linguri de oțet de mere în șampon sau poți amesteca o parte de oțet de mere cu o parte de apă și poți aplica soluția pe părul umed (după ce te speli pe cap). Masezi ușor scalpul, lași soluția să acționeze timp de 15 minute după care clătești. Tratamentul se aplică o dată la 2 zile.
Acid salicilic
Înmoaie scalpul și în acest fel pot fi îndepărtați solzișorii de mătreață. Pisează 2 tablete de aspirină și pune-le în șampon când te speli pe cap.
Bicarbonat de sodiu
Acționează ca un exfoliant delicat, pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și pentru a reduce mâncărimea. Mai mult, are proprietăți antifungice. Aplică bicarbonatul direct pe părul umed și masează scalpul. Lasă să acționeze 1-2 minute după care spală-te pe cap ca de obicei.
Usturoi
Pisează bine câțiva căței de usturoi și amestecă-i cu 1 lingură de miere până obții o pastă omogenă: pune pasta pe cap, lasă să acționeze 15 minute după care clătește, spală-te cu șampon și clătește din nou.
Ulei de măsline
Face mult bine atât scalpului cât și părului. Aplică-l înainte de culcare, înfășoară-ți capul într-un prosop iar dimineața te speli pe cap.
Gălbenuș de ou
Conține biotină, principala vitamină care tratează mătreața. Aplică gălbenușul crud pe părul uscat de 3 ori pe săptămână. Acoperă cu o pungă de plastic și stai așa 1 oră. Ulterior, șamponezi de 2 ori.