Urinatul nocturn sau nicturia poate fi un semn de glicemia necontrolată, reprezintă nevoia de a te trezi noaptea pentru a merge la toaletă. Nevoia de a urina mai mult de o singură dată pe timpul nopții poate indica o problemă de sănătate temporară sau una pe termen lung. Nicturia apare mai frecvent cu cât înaintăm în vârstă.
Nicturie – Cauze
- hiperglicemie
- cistită
- scleroză multiplă
- sarcină
- diabet insipid
- infecție de tract urinar
- aport excesiv de lichide (mai ales cafea sau alcool)
- boala Parkinson
- diuretice
- neuropatie autonomă
- boala prostatei
Nicturia și diabetul
Glicemia mare poate forța organismul să excrete glucoza prin urină și în acest caz, cu cât glicemia este mai mare, cu atât mai mare este și volumul de urină. Dacă ai glicemia mare în mod regulat, crește riscul să faci infecții urinare. Infecția urinară este și ea una dintre cauzele de nicturie.
Diabetul insipid, o formă specifică de diabet care nu este legată de nivelul crescut al glicemiei, este strâns legat de nicturie.
Nicturia – Cum se poate trata
Modul în care se tratează nicturia depinde de cauza care a provocat-o. Astfel, dacă apare din cauza hiperglicemie, poate ajuta eliberarea glicemică. Dacă nu este legată de glicemia, recomandarea este să te adresezi unui medic pentru a găsi cauza.
În unele cazuri, medicul va prescrie medicamente care să te ajute să reduci frecvența urinării nocturne.
De asemenea, se pot prescrie și medicamente diuretice (care se iau dimineața) pentru a reduce nevoia de urinare din timpul nopții.