Pâinea este alimentul de bază al poporului nostru, dar de foarte multe ori pacienții cu diabet aleg să reducă drastic consumul de pâine. În zilele de azi există extrem de multe tipuri de pâine, iar dacă ai diabet trebuie să te gândești și la conținutul de carbohidrați atunci când alegi pâinea.
Pâinea este o sursă de carbohidrați: în timpul digestiei, aceștia sunt descompuși în glucoză, care este utilizată de celulele organismului ca principala sursă de energie.
Deosebim două tipuri de carbohidrați: carbohidrați din zahăr, respectiv carbohidrați din amidon; pâinea intră în categoria carbohidraților cu amidon.
Toți carbohidrații afectează nivelul glicemiei iar necesarul de carbohidrați variază de la o persoană la alta, în funcție de greutate, vârstă, sex și gradul de activitate fizică. De regulă, consumul de carbohidrați variază de la 200 de grame pe zi până la 300 de grame pe zi (aceste valori fiind orientative, pentru un consum personalizat trebuie discutat cu medicul diabetolog).
Pâinea este un element cheie al dietei în multe țări și adesea este bogată în carbohidrați, așa cum am mai spus. Vestea bună este că majoritatea oamenilor o pot mânca, dar trebuie aleasă cu grijă.
Pâinea cu grâu integral și conținut crescut de fibre este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu diabet. Dacă pâinea se face în casă, se vor folosi ingrediente recomandate diabeticilor pentru a reduce creșterea glicemică. Consumată cu moderație, poate fi o variantă sănătoasă pentru diabetici.
Tipuri de diabet
Diabetul zaharat tip 1 apare atunci când organismul nu mai poate produce insulină, un hormon care captează glucoza și o transferă în celulă, glucoza fiind principala sursă de hrană pentru celule.
Diabetul zaharat tip 2 este cea mai comună formă de diabet și se poate preveni ușor, cu mici modificări în ceea ce privește stilul de viață. Luarea acestor măsuri, încă de la debutul diabetului, îi poate opri progresia. Factorii genetici și un stil de viață nesănătos contribuie la apariția acestui tip de diabet.
Diabetul și nutriția
Nutriția are un rol important în controlul diabetului: un plan alimentar corect, medicația și un stil de viață echilibrat ne pot ajuta în controlul nivelului glicemiei.
Carbohidrații sunt una dintre cele grupe de macronutrienți necesari omului, dar aceștia cresc glicemia, mai ales pentru că se descompun în glucoză. Cheia pentru a păstra glicemia în limite după masă este alegerea alimentelor bogate în carbohidrați de calitate, care au un indice glicemic scăzut sau mediu.
Indice glicemic
Reprezintă o măsură individuală a fiecărui aliment și al efectului acestuia asupra glicemiei. Există alimente cu indice glicemic scăzut, mediu sau crescut.
Indicele glicemic compară modul în care un aliment crește glicemia, comparația făcându-se de cele mai multe ori cu glucoza. Glucoza are un indice glicemic de 100, pâinea de 71.
Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât are un indice glicemic mai mare.
Pâinea – Variante bune pentru diabetici
Pe când pâinea albă produsă industrial are un indice glicemic crescut, pâinea din făină integrală poate avea un indice glicemic mai scăzut. Persoanelor cu diabet li se recomandă să aleagă o pâine din făină integrală: cu cât este făina mai puțin procesată, cu atât mai mic este indicele glicemic.
Dacă pâinea consumată conține drojdie, cu siguranță are în compoziție și zahăr, iar unele pâini produse industrial conțin mai mult zahăr decât este necesar pentru a face pâinea să crească frumos.