Glanda tiroidă se află în partea din față a gâtului, are formă de fluture și rolul de a produce hormoni. Acești hormoni au rolul de a regla metabolismul, sistemul care ajută corpul să-ți folosească eficient energia.
De asemenea, hormonii tiroidieni au grijă de buna funcționare a organelor interne. Astfel, orice dezechilibru al tiroidei fie accelerează, fie micșorează procesele chimice din organism și cauzează uneori afecțiuni grave.
Contribuția glandei tiroide la funcționarea normală a sistemului nervos central ne ajută să ne ținem anxietatea și nervii sub control. Mai mult, secreția normală de hormoni tiroidieni asigură și funcționarea corectă a inimii pe parcursul zilei, deoarece când tiroida secretă mai mulți hormoni, pulsul crește peste media normală și se modifică ritmul bătăilor inimii.
Hormonii tiroidieni au și rolul de a ține sub control nivelul de calciu și de a asigura scăderea grăsimilor din sânge, ca sângele să aibă consistența optimă pentru a-și îndeplini sarcinile.
Tot de acești hormoni depinde și buna funcționare a digestiei deoarece de ei depinde secreția sucurilor gastrice, esențiale în procesul de digerare a alimentelor.
Dezechilibrele hormonilor tiroidieni
Aceste dezechilibre nu trec neobservate, mai ales datorită rolul pe care îl au în buna desfășurare a proceselor metabolice. Semne că tiroida nu funcționează corect:
- Te simți deprimat des
- Îți este tot mai greu să te concentrezi pe lucruri importante
- Te enervezi foarte repede, uneori chiar fără motive serioase
- Nu reușești să adormi la timp
- Dacă dormi, nu te poți odihni așa cum ar trebui
Atunci când tiroida secretă mai mulți hormoni decât ar trebui se formează cheaguri de sânge care pot ajunge în creier, picioare, plămâni și pot cauza probleme grave; crește și frecvența cardiacă; cauzează diaree.
Bolile tiroidiene – Cauze
Dieta săracă în alimente crude
O dietă săracă în alimente crude și bogată în carne din comerț, zahăr și grăsimi afectează extrem de mult glanda tiroidă. Carnea din comerț este plină de antibiotice și de hormoni.
Alcoolul
Alcoolul afectează sănătatea mai multor organe (inima, rinichii, creierul, ficatul), printre care și sănătatea glandei tiroide. Se recomandă consumul ocazional, săptămânal sau chiar și mai rar de alcool.
Fumatul
Acest obicei este primul pe lista celor care afectează într-un mod negativ glanda tiroidă, ea fiind foarte sensibilă la efectele induse de fumul de țigară în organism.
Important!
Imediat ce observi primele semne, este important să mergi la medicul endocrinolog pentru o consultație de specialitate!