Consumul ceaiului de urzică combate astenia de primăvară, vitaminizează, mineralizează și detoxifică organismul, ajută împotriva mătreții și căderii părului.
Este unul dintre ceaiurile cele mai bogate în compuși activi și substanțe benefice, având efecte extraordinare pentru sănătatea noastră.
Numele de urzică, „urtica dioica”, vine de la cuvântul „uro” care înseamnă „eu ard”, sugerând senzația de usturime care apare la atingerea plantelor.
Cu toate că nu este deloc prietenoasă cu pielea noastră, urzica are o multitudine de beneficii pentru corpul nostru, fiind folosită, în multe zone, de sute de ani, ca aliment, plantă medicinală, sub formă de ceai tonic energizant sau ca materie primă în obținerea firelor pentru țesături.
Această plantă este o minunată sursă de fier, proteine și alte minerale esențiale. Sub formă de ceai sau tinctură, au fost folosite în medicina tradițională pentru a face părul mai strălucitor și mai puternic și pentru a curăța sângele.
În Grecia antică, urzicile erau folosite în tratamentul tusei, tuberculozei și artritei.
Componente naturale
Nutriționiști recomandă urzicile ca plantă medicinală sau aliment, pentru detoxifierea și regenerarea organismului, datorită faptului că sunt cele mai bogate plante în substanțe benefice pentru corpul nostru. Urzicile conțin substanțe de natură glucidică și proteică, un număr semnificativ de aminoacizi, vitaminele C, B2 și K, polivitamina A, beta caroten, săruri de calciu, fier, magneziu, siliciu, potasiu, amine, acid pantotenic, steroli și multe altele.
Datorită prostaglandinelor din conținut, planta are și proprietăți antiinflamatorii.
Beneficiile ceaiului de urzică
-se poate folosi ca tonic feminin, mai ales de către femeile tinere aflate la începutul menstruației și de către femeile aflate la menopauză
-are efect benefic în bronșită și astm
-are proprietăți analgezice
-magneziul din urzici moderează durerea cauzată de fibromialgie
-conține antihistaminice naturale care sunt eficace pentru diferite alergii
-proprietățile antihemoragice sunt utile în cazul hemoragiilor interne sau în tratarea tăieturilor și rănilor de mici dimensiuni
-este diuretic și crește secreția de acid uric, fiind eficient și în tratamentul enurezisului nocturn
-crește concentrația de testosteron în mod natural, astfel crescând și vitalitatea la bărbați
-conține steroli care reduc activitatea dihidrotestosteronului, care cauzează afecțiuni ale prostatei
-stimulează lactația și ajută la recuperarea energiei după naștere
-ajută la reducerea retenției de apă
-foarte eficientă în sindromul premenstrual și în menoragie
-elimină stările de anemie care apar, mai ales, primăvara
-ajută la detoxifierea organismului se substanțe chimice și de metale grele
-remineralizează, vitaminizează și echilibrează sistemul de apărare al organismului
-prin acțiunea antiinflamatoare, ceaiul de urzici ameliorează simptomele cauzate de artrită; cantitățile însemnate de siliciu și bor, din frunzele de urzici, sunt de ajutor în reducerea durerilor provocate de tendinite, bursite, gută, artrită reumatoidă sau osteoartrite ( se poate aplica, direct pe locurile dureroase, o pastă din frunze de urzici )
Ceai de urzică – mod corect de preparare
Acest ceai se prepară fie prin opărire, fie prin infuzie, astfel încât planta să nu-și piardă proprietățile curative.
Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de urici, se acoperă timp de câteva minute, apoi se strecoară.
Se consumă zilnic ,fără zahăr, până la 4 căni pe zi, cu înghițituri mici.
De obicei, dacă se consumă zilnic câte 2-3 căni, se slăbește în jur de 2 kg pe săptămână. Pentru un efect maxim, o dată începută cura de slăbire, nu trebuie întreruptă timp de 30 de zile.
Un pahar de ceai de urzici în combinație cu ceai de coada șoricelului, pe zi, ajută la tonifierea stomacului.
Uz extern
Cu ajutorul ceaiului de urzică se poate activa regenerarea țesuturilor și epitelizarea lor, fiind folosit cu precădere în tratamentele de natură cosmetică.
Se poate îmbunătăți aspectul tenului, făcându-l mai sănătos și mai curat, iar compresele cu acest ceai ajută la cicatrizarea rănilor.
Împotriva mătreții și a căderii părului, tratamentul presupune o cantitate de urzici proaspete sau uscate, de aproximativ 1,5 kg. Se pun frunzele într-o oală de 6 litri plină cu apă rece. Se pune pe foc mic și după ce ajung la punctul de fierbere, se mai lasă pe foc timp de 5 minute. după aceea, se ia oala de pe foc și se lasă la răcit.
Se spală părul cu acest amestec, de trei ori în două săptămâni.
În cazul în care se folosește rădăcină de urzici, se lasă două mâini pline cu rădăcină să stea peste noapte în apă rece. A doua zi se pune pe foc până dă în clocot, apoi se mai fierbe pentru încă 10 minute.
Acest amestec se folosește săptămânal, iar pentru spălatul pe cap se va folosi doar săpun medicinal.
Efecte adverse și contraindicații
-a se consulta medicul înainte de a începe un tratament cu ceai sau tinctură de urzici, în cazul în care se urmează și un tratament cu medicamente, deoarece unele medicamente pot interacționa negativ cu urzicile
-pot provoca un ușor disconfort gastrointestinal, datorită proprietăților de detoxifiere
-în cazul consumului frecvent, se recomandă a avea grijă ca dieta zilnică să conțină destul potasiu
-este stric interzis consumul de urzici de către femeiler însărcinate, întrucât provoacă contracții ale uterului
-este interzisă aplicarea pe răni deschise
-în cazul persoanelor care suferă de diabet, se recomandă folosirea cu precauția, deoarece urzicile pot ridica nivelul de zahăr din sânge
Atunci când culegeți urzicile, este foarte important să purtați mănuși deoarece țepii conțin histamine care provoacă dureri ce pot persista câteva ore.
Reacții adverse ocazionale:
-retenție de lichide
-transpirație
-diaree
-tulburare ușoară a stomacului
-erupție cutanată
Urzicile nu au, în general, contraindicații atunci când sunt folosite corect și în scopuri terapeutice.
Sfatul medicului
Datorită influenței benefice asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei, vindecă inflamațiile căilor urinare și retenția urinară patologică.