Copacii de curmale au o istorie de ce puțin 5000 de ani, fructele lor dulci constituind o sursă valoroasă de energie și de hrană. Civilizațiile biblice le apreciau pentru calitățile lor terapeutice iar studiile moderne au confirmat ceea ce înaintașii noștri știai deja acum câteva milenii.
În medicina tradițională, curmalele au fost folosite ca remediu pentru cancer și infecții, și ca tonic imunitar.
Un consum regulat de curmale poate avea un efect protector împotriva cancerului de prostată, sân, colon, plămâni, endometrial și pancreatic.
Curmalele conțin compuși antioxidanți, fenoli și flavonoide, care luptă împotriva radicalilor liberi distrugătoare de celule. Carnea curmalelor proaspete este moale și ușor de digerat iar datorită conținutului de zaharuri simple, produc imediat creșterea nivelului de energie.
În ceea ce privește compoziția chimică, acesta este constituită din zaharuri în proporție de 81-88%: glucoză, fructoză și zaharoză. De asemenea, curmalele au un conținut generos de fibre și un conținut mai scăzut de grăsimi și proteine.
Curmalele și bolile neurologice
Oamenii de știință au studiat efectele benefice ale curmalelor în boli precum Parkinson, Huntington, Alzheimer, scleroză amiotrofică și laterală. Consumul regulat de curmale poate reduce riscul tulburărilor neurodegenerative și poate mări performanța cognitivă la persoanele în vârstă.
Potrivit unui studiu realizat în 2008, extractul apos de curmale previne circuitele neuronale împotriva ischemiei cerebrale focale. Toate aceste efecte neuroprotectoare, împotriva inflamației și a stresului oxidativ din creier se datorează fenolilor.
În baza studiilor experimentale realizate in vivo, se poate aprecia că aceste fructe au un potențial terapeutic promițător împotriva bolii Alzheimer. Întrucât mecanismele de acțiune sunt încă prea puțin înțelese, este nevoie de studii ulterioare în care să fie examinate mai multe soiuri de curmale.
Soiurile de curmale cu cele mai mari concentrații de antioxidanți au cele mai puternice efecte împotriva bolilor neurodegenerative.