Acest macerat protejează legumele de dăunători și de diverse boli și le revitalizează.
Poate fi folosit la orice fel de răsaduri și chiar și la pomi fructiferi.
Beneficii
-conținut ridicat de proteine, calciu, potasiu, magneziu, zinc, azot, clorofilă, antioxidanți
-conținut ridicat de vitamina A, B1, B5, C, D, E, K
-proprietăți insecticide naturale
-proprietăți antifungice naturale
-îngrășământ natural
-previne bolile, având efect imunostimulator
-ajută la creșterea plantelor, datorită conținutului de azot
Macerat de urzică pentru grădină – mai eficient decât ceaiul
Ingrediente necesare:
Apă
1 mână de urzici
1 găleată de 20 L
Mod de preparare:
Punem urzicile în găleată și completă cu apă călduță.
Amestecăm bine și lăsăm la macerat timp de 1 săptămână, până lichidul capătă o culoare de verde închis.
Pentru un preparat și mai concentrat, lăsăm la infuzat timp de 2 săptămâni.
Mod de aplicare:
La fiecare plantă, folosim câte 200-300 ml de macerat de urzică: la castraveți, roșii, vinete, ardei, viță de vie sau pomi fructiferi.
Prelucrăm plantele cu acest macerat o dată pe săptămână, în total de 5-6 ori pe an.
Diluat cu apă, maceratul poate fi pulverizat direct pe frunzele plantelor pentru a scăpa de afide, căpușe sau acarieni.
Alte rețete
– ca îngrășământ natural, folosiți 1 kg de urzici la 10 L de apă
– ca insecticid, folosiți 1 kg de urzici la 20 L de apă
Lăsați la macerat timp de 1-2 săptămâni, amestecând zilnic.
Ulterior, strecurați lichidul: nu aruncați nici urzicile rămase, folosiți-le pe post de compost, presărându-le în jurul plantelor.
– ca insecticid, se stropesc plantele cu un pulverizator
– ca fertilizator, se diluează maceratul cu apă în proporții de 10:20 și se toarnă la rădăcină.
Beneficiile maceratului de urzică la plante:
-hrănește plantele cu diverși nutrienți
-le stimulează creșterea
-le întărește imunitatea la boli
-le apără de insecte dăunătoare și atrage insectele benefice
-previne mana
Spor la grădinărit!