Alimentația bogată în grăsimi, calorii și proteine (mai ales de origine animală) afectează mai ales ficatul și vezica biliară, motiv pentru care o cură care ajută la curățarea și stimularea lor este extrem de binevenită, mai ales primăvara.
Rostopasca (Chelidonium majus) conține 12 alcaloizi care au capacitatea de a stimula activitatea bilei și a ficatului, de a reface celulele hepatice, se a stimula secreția externă a pancreasului și de a distruge bacterii și ciuperci parazite. Este probabil cel mai puternic tonic, regenerativ, stimulent și antiinfecțios hepatic din flora noastră.
Administrată intern, rostopasca are efect
- antiviral
- colagog (stimulează formarea bilei)
- coleretic (favorizează eliminarea bilei)
- tonic hepatic
- drenor biliar și hepatic
- regenerativ hepatic
Această plantă este un panaceu veritabil în bolile de ficat de orice natură, are o putere curativă extraordinară. Cura cu tinctură de rostopască este recomandată mai ales persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice cronice evolutive, deoarece are o acțiune extrem de intensă.
Cum se prepară tinctura de rostopască?
Se macină fin (cu râșnița de cafea) părțile aeriene înflorite și uscate și se pun 20 de linguri de pulbere proaspăt măcinată într-un litru de alcool de 75 grade. Se închide ermetic și se lasă la macerat 10 zile, timp în care vasul se agită zilnic.
După 10 zile se stoarce, se filtrează și se transferă tinctura obținută în sticle mici și închise la culoare.
Notă: tinctura se poate găsi și la plafaruri și farmacii naturiste, gata preparată.
Cură cu rostopască pentru drenarea ficatului și a vezicii biliare
Se recomandă câte 1 linguriță de tinctură de rostopască, diluată într-un pahar de apă, administrată de 3 ori pe zi pe stomacul gol. Cura durează cel puțin 1 lună.
Rostopască – Precauții, contraindicații
Tratamentul cu rostopască se va începe gradat și cu doze mici. Dacă apar simptome precum inapetență, greață, mărirea în volum a ficatului, îngălbenirea corneei sau colorarea în roșu a urinei, tratamentul se întrerupe imediat.
Este bine ca tratamentul să fie făcut sub îndrumarea unui fitoterapeut.