Preparat corect, ceaiul de cimbru este extrem de benefic pentru sănătate: are proprietăți antivirale și antifungice și conține:
- crom, fier
- mangan, calciu
- magneziu, potasiu
- seleniu
- flavonoide
- complexul de vitamine B, C, D
- taninuri
- principii active
Ceaiul se poate prepara atât din cimbru proaspăt cât și din cimbru uscat și este extrem de util în lupta cu simptomele răcelii, mai ales tusea. Are capacitatea de a ajuta la descompunerea mucusului și se poate folosi și împotriva bronșitei și altor afecțiuni respiratorii.
Cum se prepară corect?
Ingrediente: 250 ml apă, 3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete (sau 2 cu frunze uscate), zeamă de lămâie și miere (sau zahăr).
Apa se pune pe foc până ajunge la punctul de fierbere. Tulpinile se pun într-o cană și se toarnă apa fierbinte deasupra.
Cana se acoperă și se lasă ceaiul la infuzat 10 minute (cimbru verde) sau 7 minute (cimbru uscat). După infuzare, se scot tulpinile și se adaugă zeama de lămâie. După ce se mai răcește, se poate îndulci cu un pic de miere.
Ceaiul se poate păstra la frigider până la 7 zile, iar vara se poate consuma chiar și cu gheață. Pentru un efect și mai puternic, se pot adăuga și câteva bucățele de scorțișoară.
Consumul regulat de ceai de cimbru este extrem de benefic pentru sănătate, grație abundenței acestei băuturi în minerale, vitamine și antioxidanți. Cantitatea maximă recomandată este de 2-4 căni pe zi.
Ceai de cimbru – Precauții, efecte secundare
Dacă este consumată în cantitățile recomandate, în general nu există contraindicații pentru această băutură. Cu toate acestea, există cazuri rare în care unele persoane pot avea alergie la cimbru.
Întrucât acest ceai prezintă activitate abortivă, nu se va consuma de către femeile însărcinate. De asemenea, se recomandă să fie evitată și de către femeile care alăptează.