Rețete pas cu pas, cu imagini – 2 rețete geniale cu carne de porc – 2 rețete pentru Masa de Crăciun sau Revelion – Încercați-le, o să vă placă mult!
Rețeta nr. 1: Carne de porc la cuptor în marinadă deosebită
Ingrediente necesare:
- 1,8 kg carne de porc
- 1 L apă
- 2 lingurițe sare
- 1 linguriță zahăr
- 9-10 foi dafin
- 14-16 boabe de piper negru
- 8-10 boabe ienibahar
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 2-3 lingurițe condimente pentru carne
- 1 linguriță pastă de muștar
- 1 linguriță muștar Dijon cu boabe
- 4-5 căței usturoi
Mod de preparare:
Spălăm carnea și o tăiem cu cuțitul în așa fel încât să obținem un „blat” gros, ca pentru ruladă.
Punem 500 ml apă într-o cratiță mai mică. Adăugăm sarea, zahărul, 5-6 foi de dafin, 7-8 boabe de piper, 4-5 boabe de ienibahar, jumătate linguriță de piper negru măcinat și 1 linguriță de condimente pentru carne. Amestecăm foarte bine până zahărul și sarea se dizolvă complet.
Punem carnea în apa condimentată, adăugăm încă 500 ml de apă sau atât cât să acoperim complet carnea. Acoperim cratița cu capac și o dăm la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
A doua zi scoatem carnea din marinadă și o uscăm cu prosoape de hârtie. O întindem pe o tavă de copt sau pe un tocător.
Într-un bol amestecăm 4 foi de dafin cu 7-8 boabe de piper negru, 4-5 boabe de ienibahar, jumătate linguriță piper măcinat, 1-2 lingurițe condimente pentru carne, pasta de muștar, muștarul cu boabe și usturoiul tocat mărunt. Răspândim acest amestec pe „blatul” de carne după care rulăm sub formă de ruladă compactă.
Fixăm rulada cu ață alimentară după care o punem într-o folie de tip manșon. Coacem carnea la cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 2-3 ore.
Ulterior, scoatem carnea din cuptor și o lăsăm să se răcorească timp de 20 de minute, după care o scoatem din folie.
Rețeta nr. 2: Cotlet de porc cu mere (la cuptor)
Ingrediente necesare:
- 800-900 g cotlet de porc
- 8-10 căței de usturoi
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- Zeama de la jumătate de lămâie
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță rasă sare
- Piper negru măcinat după gust
- 250 g mere dulci-acrișoare și cărnoase
- 100 ml apă
- 50 g zahăr
- 2-3 fire rozmarin
Mod de preparare:
Într-un bol mai mic amestecăm uleiul de măsline cu zeama și coaja de lămâie, usturoiul pisat, sarea și piperul.
Spălăm și uscăm carnea după care o punem într-un vas adânc. Răspândim uleiul aromat pe suprafața cărnii, pe ambele părți și așezăm și firele de rozmarin în vas.
Acoperim vasul cu folie alimentară și dăm carnea la frigider pentru câteva ore. Ulterior, transferăm carnea într-o folie de tip manșon, legăm capetele și punem carnea pe o tavă.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră. După 1 oră scoatem tava, tăiem folia și o îndepărtăm parțial de pe suprafața cărnii. Dăm tava înapoi la cuptor pentru încă 30-40 de minute.
Între timp pregătim și garnitura. Curățăm merele de coajă, semințe și cotor și le tăiem cubulețe. Punem merele într-o cratiță mică, adăugăm apa, zahărul și o ramură mică de rozmarin. Fierbem totul împreună timp de 10-15 minute pe foc mediu.
După coacere, transferăm carnea pe un platou, îndepărtăm rozmarinul și tăiem carnea în felii. Răspândim și merele fierte în jurul și pe suprafața cărnii.
Savurați cu poftă! Poftă bună!