Sunătoarea este folosită de foarte mult timp pentru efectele ei antiinflamatoare, cicatrizante, astringente și analgezice și pentru eficiența sa de a trata aproximativ 100 de boli. În scop medicinal, se folosește partea superioară a platei deoarece conține caroten, ascorbic, uleiuri esențiale, flavonoide și substanțe rășinoase. Se recoltează când începe să înflorească după care se usucă pe o bucată de hârtie, la umbră.
Beneficii
- Tratează ulcerul, bolile de ficat, bolile vezicii urinare
- Reglează activitatea intestinelor și a stomacului
- Tratează durerile de cap
- Îmbunătățește metabolismul
- Reduce schimbările de dispoziție în perioada menopauzei
- Oferă beneficii sistemului nervos
- Sporește concentrarea
- Benefică în caz de diaree, gastrită cronică, cistită, enterocolită și inflamația prostatei
- Tratează vaginita și amenoreea
- Ajută în caz de răni, stomatită, otită, arsuri, dureri de gât, gingivită
- Tratează dizenteria (rădăcina de sunătoare)
Mod de utilizare
În caz de stres și depresie, se recomandă un amestec de sunătoare și coada-șoricelului
În caz de boli ale tractului gastro-intestinal, se fierbe 1 lingură de sunătoare uscată într-o cană cu apă timp de 15 minute. se strecoară și se bea câte un sfert de cană de 3 ori pe zi.
În caz de vânătăi, se fierbe un pumn de sunătoare în 500 ml de apă, se lasă să se răcească după care se înmoaie o cârpă din bumbac în soluție și se aplică pe zona afectată. Se acoperă cu o folie și o eșarfă și se lasă așa peste noapte.
În caz de dureri în gât, paradontoză și stomatită, se recomandă un ceai preparat dintr-o linguriță de sunătoare și 1 cană de apă fierbinte care se lasă la infuzat timp de 30 de minute după care se clătește gura cu ea.
Atenție!
Sunătoarea este contraindicată femeilor însărcinate și persoanelor cu hipertensiune. Pe termen lung, consumul de sunătoare poate afecta ficatul și poate crește sensibilitatea pielii la razele ultraviolete.