Petuniile sunt plantele care nu lipsesc din grădinile, terasele și curțile iubitorilor de flori, grație abundenței flori și multitudinii de culori și soiuri.
Pentru a salva petuniile și pentru a avea, la început de primăvară, tufe frumoase și bogate, recomandăm înmulțirea lor prin butași.
Pentru această metodă eficientă și foarte simplă, vom avea nevoie de o caserolă mare / jardinieră sau de mai multe ghivece mici, de apă, de pungi de plastic, de un foarfece de grădinărit și de un stimulator pentru înrădăcinare.
Primul pas este tăierea rămurelelor sănătoase de o lungime de 5-7 cm, cu tot cu boboci, de pe vârfurile lăstarilor.
Se îndepărtează frunzele de jos, dezgolind tulpina și lăsând-o cu doar 2 rânduri de frunze superioare.
Se înlătură și floarea sau bobocul din vârful butașului.
În recipientul ales se pune un strat de substrat umed.
Opțional, tulpinile se pot scufunda în stimulator de înrădăcinare.
Cu ajutorul unui bețișor, se face o adâncitură în substratul din recipient și se introduce butașul în ea.
Se presează apoi substratul din jurul lui și se acoperă recipientul cu pungi sau cu capace de plastic, pentru a obține efectul de seră.
Pe parcursul procesului de înrădăcinare, recipientele se pun într-un loc iluminat, fie natural fie artificial.
Peste aproximativ 2 săptămâni, butașii vor începe să dezvolte rădăcini, perioadă în care nu udarea nu este necesară, doar dacă substratul a reușit să se usuce până la apariția rădăcinilor.
În timpul sezonului rece, ghivecele cu petunii se pot muta într-un loc răcoros ( 15-18 grade Celsius ) din casă, fiind prelucrate în prealabil cu soluții insecticide.
Spor la grădinărit!