Hiperglicemia apare fie atunci când organismul nostru nu mai produce suficientă insulină, fie în cazul în care aceasta nu este utilizată în mod eficient. Este principalul semn de diabet zaharat.
Insulina este un hormon cu rolul de a regla glicemia și de a ajuta la intrarea glucozei în celulă. La rândul ei, celula utilizează glucoza pentru energie.
Iată ce putem face pentru a scăpa de diabetul zaharat tip 2
Exerciții fizice
Exercițiul fizic regulat ne ajută să ne păstrăm o greutate normală și să ne creștem sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută celulele să consume mai rapid glucoza liberă din sânge. De asemenea, ajută mușchii să utilizeze glucoza pentru contracție musculară și energie.
Care sunt cele mai utile forme de exercițiu fizic?
- mersul rapid
- alergatul
- înotul
- urcatul pe munte
- ridicarea de greutăți
- mersul pe bicicletă
Atenție la carbohidrați
Organismul descompune carbohidrații în glucoză, după care insulina ajută organismul să utilizeze glucoza stocată pentru energie. Atunci când consumăm mulți carbohidrați sau avem probleme cu secreția de insulină, întregul proces este dat peste cap și crește nivelul glicemiei.
Recomandarea este să numărăm carbohidrații consumați și să păstrăm cantitatea indicată de medicul nostru.
Consumul de fibre
Este indicat să creștem aportul de fibre, deoarece acestea încetinesc digestia carbohidraților și absorbția zahărului. Astfel, glicemia nu va mai crește la fel de mult. Este important să știm că există 2 tipuri de fibre pe care le putem consuma: cele solubile și cele insolubile.
Ambele tipuri sunt la fel de importante, dar cele solubile sunt mai eficiente în ceea ce privește scăderea glicemiei. Câteva alimente bogate în fibre: fructe, legume și cereale integrale.
Cantitatea zilnică recomandată de fibre este în jur de 25 de grame pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.
Hidratarea
Consumul de apă poate ajuta la scăderea glicemiei! Recomandarea este să consumăm apă în mod regulat, pentru a rămâne hidratați, a reduce glicemia și pentru a reduce și complicațiile.
Apa este cea mai bună variantă de lichid: este bine să evităm sucurile îndulcite care ne cresc glicemia, ne îngrașă și cresc și riscul complicațiilor diabetului.
Alimente cu index glicemic scăzut
Indexul glicemic măsoară modul în care alimentele se absorb și se digeră. Un index glicemic crescut înseamnă o creștere glicemică crescută.
Câteva alimente cu index glicemic scăzut:
- fasole verde
- fructe de pădure
- iaurt
- legume fără amidon
Controlul stresului
Stresul poate afecta glicemia: în perioadele de stres sunt secretați hormoni precum cortizonul și glucagonul, care determină creșterea glicemiei. Meditația și relaxarea ne poate ajuta foarte mult în scăderea glicemiei.
Testarea glicemiei în mod regulat
Testându-ne în mod regulat glicemia, ne putem da seama care sunt situațiile, alimentele și exercițiile fizice care ne cresc sau ne scad glicemia. Cu alte cuvinte, ne putem da seama ce ne facă rău și ce ne face bine.
Organismul nu reacționează la fel la toți oamenii iar alimentele benefice pentru unii pot fi dăunătoare pentru alții. Prin simpla testare a glicemiei putem afla efectul lor.
Somnul
Somnul este excelent dar și necesar pentru o stare de sănătate bună. Dacă avem obiceiul de a nu ne odihni suficient, ne putem deregla și glicemia și sensibilitatea la insulină. Mai mult, lipsa odihnei poate crește pofta de mâncare și astfel poate duce la creșterea în greutate. Determină eliberarea hormonilor de creștere și a cortizonului, care joacă un rol esențial în controlul glicemiei.
Recomandat este să dormim în jur de 8 ore pe noapte, pentru a ne regla în mod natural glicemia.
Magneziu și crom
Hiperglicemia poate fi legată de un deficit de crom și magneziu. Cromul este implicat în metabolismul carbohidraților și al grăsimilor, ajutând și la reglarea glicemiei. Astfel, o lipsă de crom poate predispune la intoleranță la carbohidrați.
Alimente bogate în crom: legume, fructe, nuci, carne, cereale integrale.
De pe altă parte, magneziul este benefic pentru reducerea glicemiei. Lipsa acestui micronutrient duce la o creștere a riscului de a dezvolta diabet zaharat.
Alimente bogate în magneziu: fasole boabe, ciocolată, cereale integrale, ton, semințe de dovleac, avocado, banane, legume cu frunză verde.
Oțet de mere
Oțetul de mere are numeroase beneficii pentru sănătate. Prin scăderea producției de glucoză de către ficat și prin creșterea utilizării glucozei de către celule, ajută la scăderea glicemiei de dimineață.
Potrivit studiilor, oțetul de mere are o influență semnificativă asupra răspunsului organismului la zahăr și poate crește sensibilitatea la insulină.
Putem adăuga oțet de mere într-un pahar cu apă și îl putem bea înainte de o masă bogată în carbohidrați, sau îl putem turna peste salată.
Scorțișoara de Ceylon
Scorțișoara de Ceylon are capacitatea de a crește sensibilitatea la insulină și de a ajuta la digestia carbohidraților. Atenție la cantitatea maximă de scorțișoară recomandată pe zi! Consumul exagerat poate fi toxică pentru celula hepatică.
Berberina
Berberina este folosită în medicina chineză de secole, ea ajutând la reducerea glicemiei precum și la metabolizarea eficientă a carbohidraților. Reprezintă cel mai eficient supliment în tratamentul diabetului zaharat tip 2 din câte există pe piață.
Atenție! Încă nu se cunoaște mecanismul prin care aceasta determină scăderea glicemiei iar utilizarea sa poate avea efecte secundare precum:
- constipație
- dureri abdominale
- diaree
- balonare
Semințe de schinduf
Semințele de schinduf sunt o sursă importantă de fibre care ajută la reglarea glicemiei. Multe studii au confirmat eficiența acestor semințe în scăderea glicemiei la cei cu diabet zaharat tip 2.
Semințele de schinduf pot scădea și glicemia de dimineață și, în ciuda faptului că nu sunt destul de cunoscute, se pot adăuga cu succes și în mâncare.
Greutate normală
O greutate normală ne ajută la păstrarea unei bune stări de sănătate și ține deoparte diabetul zaharat tip 2. Chiar și o scădere de 7% din greutate scade riscul apariției diabetului zaharat tip 2 cu peste 50%, făcând acest lucru natural și fără medicamente.
Păstrarea unei greutăți normale ne ajută să ținem departe diabetul tip 2 pe termen lung. Pe lângă cântărire, este important să ne măsurăm și talia: creșterea taliei reprezintă un factor de risc bine cunoscut pentru diabet tip 2.
O talie de peste 90 cm la femei și peste 100 cm la bărbați este asociată cu un risc crescut de apariție a insulino-rezistenței, dar și a diabetului zaharat tip 2.
Castravetele amar
Castravetele amar are o eficiență dovedită în ceea ce privește scăderea naturală a glicemiei. Îl putem consuma ca atare sau putem face ceai din el, îl putem administra și sub formă de medicamente.