Rinichii sunt organe vitale responsabile de reglarea tensiunii arteriale și filtrarea toxinelor. Există cazuri în care distrucția renală poate fi ireversibilă și posibilitatea de a ne distruge rinichii fără să ne dăm seama.
Din fericire, există și nenumărate moduri prin care ne putem proteja rinichii, însă primul și cel mai important pas este conștientizarea distrucției pe care o poate face un obicei prost din viața noastră de zi cu zi.
Distrucție renală – Cauze
Antiinflamatoarele
Utilizate pe termen lung și mai ales în doze mari, antiinflamatoarele pot reduce fluxul sanguin de la nivelul rinichilor. Administrarea lor după ureche pentru mai mult de 10 zile poate distruge rinichii.
Dacă luăm antiinflamatoare, trebuie să evităm consumul de alcool și să creștem aportul de lichide. Este bine să discutăm cu medicul despre tipul de antiinflamatoare care ne sunt prescrise, cu precădere dacă suferim deja de o boală renală.
Fumatul
Fumatul poate interacționa cu medicamentele pe care le luăm și poate duce la tensiune arterială prost controlată, ceea ce, în final, duce la boala de rinichi.
Mai mult, acest obicei încetinește fluxul sanguin de la nivelul rinichilor și astfel înrăutățește o boală de rinichi preexistentă.
Băuturile îndulcite cu zahăr
Aceste băuturi conțin mult mai mult zahăr decât ne imaginăm. O cola de 300 ml conține 39 grame de zahăr (aproximativ 9 lingurițe!).
Recomandarea Asociației Americane de Cardiologie este limitarea zahărului la 6 lingurițe pe zi pentru femei și la 9 lingurițe pe zi pentru bărbați.
O greșeală comună este să ținem cont de zahărul din alimente și nu de cel din băuturi. Trebuie să luăm în considerare cât zahăr consumăm atât în mâncare cât și în băuturi, trebuie să verificăm etichetele băuturilor.
Potrivit cercetărilor, zahărul poate îmbolnăvi rinichii, până și băuturile acidulate îndulcite artificial pot avea un impact negativ asupra rinichilor.
Băuturile acidulate
Aceste băuturi conțin adesea un nivel ridicat de acid fosforic, care a fost legat de apariția pietrelor de la rinichi și de alte probleme renale. Acest lucru este un motiv în plus pentru a renunța la băuturile acidulate, nu-i așa?
Consumat cu regularitate, acidul fosforic suprasolicită rinichii pentru a îndepărta resturile nocive din corp.
Alimentele bogate în sodiu
Alimentele cu un conținut ridicat de sodiu cresc tensiunea arterială și, în timp, pot duce la insuficiență renală. Găsim sodiu în mai multe alimente decât în simpla sare.
Se recomandă să limităm consumul de alimente procesate cu un conținut crescut de sodiu: mezelurile, diversele condimente, sosurile etc.
De asemenea, este o idee bună ca înainte de a mai adăuga sare, să gustăm mâncarea și să vedem dacă chiar este nevoie. Putem înlocui sarea cu ierburi, pentru mai multă savoare.
Ce spun cercetările legate de dietă?
Obiceiurile nesănătoase și o dietă nesănătoasă pot duce la obezitate și diabet și pot crește riscul de boli renale. Potrivit unor descoperiri noi de la Universitatea Johns Hopkins, oamenii cu o dietă bazată pe alimente procesate, băuturi îndulcite, sodiu și cărnuri roșii, cu un conținut scăzut de făină integrală, nuci și fructe, vor dezvolta mai repede diferite boli renale.
Participanții la studiu cu indicele de masă corporală de minim 30 s-au dovedit de 2 ori mai predispuși unei boli de rinichi. De asemenea, studiul a arătat că o dietă nesănătoasă și fumatul influențează gradul de risc de dezvoltare a bolilor renale.
„Spre deosebire de istoricul familial de boală renală, dieta, fumatul și obezitatea sunt factori modificabili, oamenii își pot proteja rinichii și în acest fel pot preveni o discuție viitoare”, spune unul dintre cercetătorii studiului, Dr. Alex Chang.