Vârsta nu este neapărat cauza durerilor de spate, putem avea aceste dureri la orice vârstă și dintr-o sumedenie de motive. Poate fi vorba atât de o cauză medicală, cât și de o leziune. De asemenea, poate să fie consecința unei poziții vicioase în care ne petrecem majoritatea orelor dintr-o zi, zi de zi.
Desigur, pe măsură ce îmbătrânim riscul de a dezvolta dureri de spate din cauza unor factori precum o boală degenerativă a discurilor vertebrale sau ocupația, crește.
Durerile de spate – Sunt un simptom, nu o afecțiune
Spatele este împărțit în zona superioară și zona lombară iar durerile din aceste locuri nu reprezintă o afecțiune și, de regulă, sunt un simptom sau o manifestare a unei boli.
Spatele nostru este compus dintr-o structură complexă de mușchi, tendoane, ligamente, oase și discuri, toate funcționând împreună pentru a ne susține corpul și pentru a permite deplasarea. Segmentele coloanei vertebrale sunt amortizate cu discuri, niște „tampoane” asemănătoare cartilajului. Oricare dintre aceste componente pot cauza dureri de spate, dar sunt și situații în care cauza nu se poate stabili cu exactitate.
Durerile de spate – Când sunt simptomul unei probleme serioase
Osteoartrita
Osteoartrita cauzează dureri în zona lombară și, de asemenea, probleme ale articulațiilor șoldurilor.
Discuri intervertebrale rupte
Fiecare vertebră din coloană este amortizată de un disc, cum am spus mai sus. Dacă acesta se rupe, se exercită o presiune mai mare asupra unui nerv și apare durerea.
Osteoporoza
Osteoporoza este o afecțiune osoasă degenerativă care afectează și vertebrele coloanei: le face poroase și fragile iar acest lucru crește riscul de fracturi de compresie.
Îngustarea spațiului din jurul mâduvei spinării
Este o afecțiune cunoscută și sub denumirea de stenoza coloanei vertebrale.
Tulburări de somn
Comparativ cu persoanele care au un somn liniștit, cei care suferă de tulburări de somn sunt mai susceptibile de a suferi de dureri de spate.
Cancerul coloanei vertebrale
În cazul cancerului coloanei vertebrale, există o tumoră pe coloana vertebrală care apasă pe un nerv și cauzează durere.
Curbura anormală a coloanei vertebrale
Curbarea neobișnuită a coloanei vertebrale, precum lordoza, scolioza sau cifoza, aduce cu sine dureri de spate.
Discuri intervertebrale bombate
Precum și cele rupte, discurile bombate pot exercita o presiune mai mare asupra unui nerv și astfel apare durerea. Când este ascuțită și puternică, coborând prin fese și de-a lungul spatelui piciorului, durerea este cauzată de un disc bombat care apasă pe nervul sciatic.
Problemele renale
Atât infecția la rinichi cât și calculii renali pot cauza dureri de spate.
Infecții
Printre simptomele bolilor inflamatorii pelvine, zonei Zoster și afectării vezicii urinare găsim și durerea de spate.
Dureri de spate – Trebuie să mergem la medic dacă:
- Avem amorțeli, furnicături, dureri de spate care nu trec nici cu odihnă
- Amorțesc picioarele
- Avem febră
- Avem stări de slăbiciune
- Pierdem în greutate din motive necunoscute
- Suferim o căzătură care ne afectează spatele
Medicul va face examinarea și va indica tratamentul: antiinflamatoare, medicamente mai puternice, comprese pe zona dureroasă și odihnă, kinetoterapie sau intervenție chirurgicală, după caz.
Cum putem preveni durerile de spate?
- Facem regulat exerciții fizice cu impact redus (ajută la întărirea mușchii spatelui, dar și la controlul greutății)
- Atenție la greutatea corporală
- Atenție la postura corectă – poziție verticală, capul orientat înainte și greutatea distribuită egal pe ambele picioare; picioare drepte și capul în linie cu coloana
- Ne asigurăm că avem o dietă care include vitamina D și calciu (sunt necesare pentru sănătatea oaselor)
- Investim într-o saltea de calitate (menită să ne țină coloana dreaptă și să ne susțină greutatea feselor și umerilor)
- Avem grijă cum ridicăm greutățile (ne folosim de picioare, lăsându-ne pe vine când ridicăm obiecte grele, nu de spate prin aplicare; mai bine împingem decât tragem atunci când dorim să mișcăm lucruri grele)
- Avem grijă să păstrăm o poziție corectă și când conducem (ne sprijinim spatele de scaun; oprim des dacă facem călătorii lungi și facem câțiva pași, ne plimbăm un pic)
- Atenția la poziția de șezut – alegem un scaun care are sprijin la spate, brațe și o bază pivotantă; ținem șoldurile și genunchii la același nivel (folosim un scaun pentru picioare); dacă lucrăm la computer, ținem antebrațele la orizontală și coatele într-un unghi drept