Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză (zahăr) în sânge timp îndelungat care, ulterior, pot cauza leziuni grave la nivelul inimii, ochilor, vaselor de sânge sau la nivelul rinichilor, nervilor.
Poate cel mai mare coșmar pe care îl au pacienții cu diabet zaharat este amputarea unui picior. Pentru a elimina acest risc, un pacient cu diabet zaharat trebuie să respecte niște reguli simple, despre care vom vorbi în acest articol.
Una dintre cele mai frecvente și cele mai grave complicații ale diabetului este neuropatia diabetică. Se caracterizează prin deteriorarea nervilor periferici, ca urmare a glicemiei ridicate pe timp îndelungat.
Statistic, aproximativ două treimi dintre cei cu diabet zaharat vor dezvolta această complicație într-un moment sau altul.
Diabetul este o boală sistemică care, în afară de picior, se duce și la alte organe și cauzează retinopatia diabetică, arteriopatia diabetică, nefropatia diabetică.
Cele două complicații majore care afectează membrele inferioare sunt arteriopatia și neuropatia diabetică. Simptomele tipice de neuropatie diabetică includ senzații anormale sau neobișnuite la nivelul picioarelor: senzație de arsură, durere, furnicături sau amorțeală, pierderea sensibilității la atingere, pierderi de echilibru, slăbiciune musculară și vindecare extrem de lentă a posibilelor leziuni apărute la picioare.
Ca urmare a afectării nervilor periferici, se pierde sensibilitatea și nu se va simți durere atunci când piciorul este rănit, nu se va mai simți nici senzația de rece sau fierbinte.
Există și o veste bună: diagnosticată precoce și tratată corespunzător, neuropatia diabetică poate fi reversibilă și astfel se reduce riscul de amputare.
Sfaturi ca să nu ajungi la amputație
Dacă ai diabet zaharat și vrei să eviți apariția complicațiilor, inclusiv a neuropatiei diabetice, trebuie să:
- Respecți întocmai tratamentul prescris de medicul diabetolog
- Te prezinți la control periodic
- Respecți și celelalte tratamente pe care le urmezi pentru alte afecțiuni
- Renunți la fumat
- Verifici și să controlezi glicemia și hemoglobina glicozilată
- Respecți regimul alimentar recomandat de medicul diabetolog
- Ai o igienă riguroasă a picioarelor (spălarea zilnică, ștergerea cu atenția ca să nu rămâne spațiul dintre degete umed, aplicarea de creme hidratante, inspectarea zilnică)
În ceea ce privește leziunile, dacă există de orice fel, este necesar:
- Se te prezinți la podiatru
- Evaluarea periodică a circulației de la nivelul membrelor inferioare
- Să porți încălțăminte adecvată