Umflarea picioarelor sau mâinilor – De unde provine edemul? De regulă, edemul apare din cauza retenției de lichide din țesuturi și există varii motive pentru aceasta, precum:
- sarcină
- sindrom post-menstrual
- circulație slabă
- stil de viață sedentar
- consumul unui număr mare de alimente sărate și semifabricate
- efecte secundare ale anumitor medicamente
În timpul sarcinii, poate apărea adesea o ușoară umflare după o ședere prelungită pe scaun sau în picioare iar acest lucru este considerat acceptabil. Pe de altă parte, edemul apărut cronic la nivelul picioarelor și gleznelor poate indica afecțiuni mult mai grave precun insuficiență hepatică, renală sau cardiacă, cazuri în care se recomandă consultarea medicului specialist.
Dacă umflarea picioarelor sau a mâinilor apare rar, se poate trata acasă, folosind remedii naturiste. Iată un astfel de remediu, eficient, care ajută la reducerea umflăturii și la eliminarea excesului de lichid.
Pătrunjelul, aliat de bază
Cercetările științifice arată că pătrunjelul are capacitatea de a ne proteja împotriva unei verietăți de afecțiuni:
- tulburări urinare
- astm
- alergii
- tulburări digestive
- scade tensiunea arterială
- ameliorează bronșita
- îmbunătățește sănătatea oaselor
În antichitate, Hippocrate recomanda utilizarea pătrunjelului în tratamentul pietrelor la rinichi și reumatism, fiind considerat un diuretic excelent care ajută rinichii în procesul de eliminare de lichide din corp.
Studiile moderne confirmă faptul că, spre deosebire de diureticele achiziționate din farmacii, pătrunjelul nu reduce nivelul de sodiu sau de potasiu din organism și poate reduce tensiunea arterială.
Rețetă pentru ceai de pătrunjel
Potrivit Dr. John R. Christopher, autor renumit și cel mai important herborist al Americii, ar trebui să bei cel puțin doi litri de ceai de pătrunjel pe zi, pentru a obține cele mai bune rezultate…
Puteți crește cantitatea de ceai de pătrunjel la o ceașcă la fiecare oră dacă simțiți nevoia. Când vă faceți ceaiul, totuși, vă sugerează să folosiți „frunzele proaspete de culoare verde deschis”, împreună cu rădăcinile și semințele, dacă sunt disponibile.
Instrucțiuni:
- Tăiați frunzele și rădăcinile în bucăți mici (puteți, de asemenea, pre-toca pătrunjelul și le puteți păstra într-un recipient de sticlă ermetic la frigider timp de până la o săptămână.)
- Pune aproximativ ¼ de cană de pătrunjel într-o cană de infuzie.
- Se toarnă peste o cană de apă fiartă sau se scufundă într-un ceainic.
- Lăsați amestecul la infuzat timp de 5 până la 7 minute.
- Strecurați ceaiul.
- Adăugați miere, lămâie sau ghimbir pentru aromă, dacă doriți.
- Bea întotdeauna ceai de pătrunjel cald pentru cele mai bune efecte.