Aruncăm în stânga și în dreapta cu acest termen, „depresie”, chiar fără să știm cu exactitate ce înseamnă, de fapt.
Diferența între depresie și tristețe – Nu, nu se simt la fel!
Sentimentul de tristețe sau faptul că uneori simți că ești la pământ face parte din viață. Faptul că se întâmplă să plângi sau să ai momente de disperare, la fel. Putem spune că fiecare persoană trece prin astfel de momente însă acestea nu sunt indicatoare de depresie.
Depresia este mult mai mult de atât iar simptomele te pot face neom, pot fi cu adevărat copleșitoare. Interferează cu abilitatea ta de a lucra, de a dormi, de a te hrăni, de a învăța și… de a te bucura de viață.
Lăsată netratată, depresia are potențialul de a deveni o afecțiune foarte gravă!
Să vedem semnele care dau de gol depresia
Iritabilitate, furie
O persoană care se luptă cu depresia se poate enerva din orice lucru mic deoarece are un nivel scăzut de toleranță. Manifestările sunt următoarele: stare de neliniște și agitație, de regulă fără motiv și inexplicabile.
Lipsa de speranță, sentimentul de neputință
O persoană cu depresie se simte că nu poate face absolut nimic pentru a-și îmbunătăți situația, că nu mai are speranță. Se simte neajutorată, se consideră lipsită de valoare și se luptă cu un sentiment apăsător de vină.
Modificarea apetitului
Există două variante: o persoană cu depresie fie are un apetit foarte crescut, fie unul foarte scăzut; apetitul crescut duce la creșterea în greutate, iar cel scăzut la scăderea în greutate.
Indiferent care dintre aceste două variante este prezentă, o modificare mai mare de 5% din greutatea corporală, atinsă într-o lună de zile, cauzată de modificări neintenționate în alimentație, poate fi un simptom al depresiei.
Probleme de concentrare
Persoanelor cu depresie le este extrem de greu să-și amintească unele lucruri, să se concentreze sau să ia decizii.
Tulburări de somn, oboseală
Lipsa somnului de calitate, somnului odihnitor, poate fi o cale directă spre anxietate. Simptomele anxietății: spaimă, panică, neliniște, ritm cardiac crescut, respirație rapidă, sentimentul de pericol iminent, transpirație și tremurături, gândire neclară, probleme de concentrare sau spasme musculare.
Nivel redus de energie
Din cauza senzației de oboseală, persoana care suferă de depresie îți simte tot corpul greu și astfel consideră epuizante chiar și cele mai simple sarcini, îndeplinirea cărora durează mai mult decât este normal.
Emoții incontrolabile
Persoana care trece printr-un episod depresiv experimentează emoții incontrolabile care se schimbă fără avertizare: acum explodează de furie, în minutul următor plânge necontrolat. Asta se datorează faptului că se află pe un carusel de emoții.
Pierderea interesului pentru activități zilnice
Persoana cu depresie nu are chef de nimic: nici să se spele, nici să iasă în oraș sau să aibă orice altă activitate socială. Nu-i mai pasă nici de distracție, nici de sex, nici de pasiunile pe care le avea.
De ce? Pentru că își pierde abilitatea de a simți plăcere sau bucurie.
Gânduri suicidare
Uneori, depresia poate duce la sinucidere. Adesea, aceste persoană încep prin a vorbi despre această intenție după care au o tentativă eșuată și totul se încheie cu reușită.
Dacă crezi că cineva prezintă un astfel de risc, solicită imediat ajutor de urgență și rămâi cu persoana depresivă până ajutorul ajunge la voi. De asemenea, pe cât posibil, scapă de orice obiect care are potențialul de a se transforma într-o unealtă cu care și-ar putea face rău. Ascultă fără să cerți, fără să țipi, fără să judeci!