Există mai multe variante de făină potrivită pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, cu care se poate înlocui făina albă. De asemenea, există și câteva tipuri de făină pe care este bine să le eviți dacă ai diabet.
Hai să vedem care sunt cele mai bune variante de făină pentru diabetici
1. Făina de migdale
Făina de migdale este realizată din migdale mărunțite bine și este o alternativă minunată a făinii din grâu: nu conține gluten. De asemenea, este bogată în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, ceea ce înseamnă că are un index glicemic scăzut.
Făina de migdale are un gust delicat de nuci și o poți folosi în nenumărate rețete: de la brioșe și fursecuri până la pâine sau biscuiți etc.
Un lucru important de știut este că poate da alimentelor o textură densă, tocmai din cauză că nu conține gluten. Glutenul este o proteină care îi dă elasticitatea aluatului și îl ajută să crească.
2. Făina de cocos
Făina de cocos este produsă din pulpa de cocos uscată și măcinată. În comparație cu făina normală, făina de cocos are un conținut mai scăzut de carbohidrați și un conținut mai bogat de fibre, astfel poate întârzia absorbția zahărului în sânge.
Făina de cocos are o ușoară aromă dulce și o poți folosi, de asemenea, în multe rețete: fursecuri, prăjituri, pâine, negrese, brioșe etc.
Atenție! În cazul în care rețeta originală este cu făină din grâu, trebuie să adaptezi corect cantitatea de făină de cocos deoarece absoarbe mai multă apă și le poate da alimentelor o textură uscată. Poți înlocui o cană de făină din grâu cu un sfert de cană de făină de cocos dar trebuie să crești și cantitatea de lichid.
3. Făina de năut
Făina de năut este realizată din năut uscat și măcinat și are un conținut crescut de proteine care ajută la scăderea rezistenței la insulină, o afecțiune care împiedică reglarea normală a glicemiei.
Are o aromă puternică de nuci și este potrivită și pentru preparatele dulci, dar și pentru cele sărate. De regulă, trebuie să folosești jumătate din cantitatea de făină de grâu pentru a prepara un aliment cu acest tip de făină.
5. Făina de ovăz
Făina de ovăz este extrem de populară și este nu numai o sursă ideală de proteine și fibre, dar și de beta glucan. Beta glucanul este un tip special de fibre care reduce glicemia.
Acest tip de făină are o aromă delicată de nuci și poate înlocui cu succes făina de grâu. Trebuie să crești cantitatea dacă rețeta originală conține făină de grâu: de regulă, pentru o cană de făină din grâu trebuie să adaugi o cană și trei sferturi de făină de ovăz.
6. Făina de spelță
Făina de spelță este mai puțin cunoscută, spelța fiind o cereală străveche, strâns înrudită cu grâul. Este bogată în fibre și astfel poate ajuta la stabilizarea glicemiilor după masă.
Acest tip de făină are o aromă ușor dulceagă și o textură ușoară. Poți folosi această făină pentru a prepara tortilla, pâine, biscuiți sau brioșe. Rația pentru a înlocui făina albă cu făina de spelță este de 1 la 1.
Făina nerecomandată?
Alături de variantele recomandate pentru diabetici, există și câteva tipuri de făină pe care este bine să le eviți. Acestea sunt extrem de bogate în carbohidrați și sărace atât în grăsimi sănătoase cât și în proteine, motiv pentru care pot cauza creșteri și scăderi glicemice bruște:
- făina din orez alb
- făina din mei
- făina albă
- făina din porumb
- făina pentru patiserie
- făina pentru prăjituri