Grădinarii cu experiență știu foarte bine că, în afară de faptul că îngrășământul pe bază de sare este economic și ecologic, este și deosebit de benefic pentru tomate.

Folosită corect, irigarea cu sare protejează plantele de dăunători și de boli și, nu în ultimul rând, face roșiile mai dulci.

Beneficii:
Protejează plantele de insecte dăunătoare
Îmbunătățește calitățile gustative ale fructelor
Reduce timpul de formare și de maturare a fructelor

Este foarte important de reținut faptul că aceste beneficii se vor observa doar în cazul utilizării moderate.
În caz contrat, excesul duce la distrugerea sigură a culturilor.

Rețete de soluții cu sare de masă ( sare gemă )

-În calitate de îngrășământ, se prepară o soluție din 10 L de apă încălzită la 25 de grade Celsius, 200 ml de cenușă de lemn și 1 lingură de sare gemă.

Se amestecă foarte bine, până sarea se dizolvă și se folosește pentru irigarea săptămânală.

-Pentru a preveni infectarea sau pentru a vindeca plantele deja infectate de fitoftoroză, se folosește o soluție concentrată preparată din 10 L de apă și 1 pahar de sare.

Plantele se stropesc doar 1 dată în 30 de zile.

– Pentru ca roșiile să fie mai gustoase, se prepară o soluție din 10 L de apă și 1 lingură de sare.
Se udă roșiile o dată în 10 zile.

Metode de aplicare

Plantele se prelucrează întotdeauna fie dimineața devreme fie seara, atunci când soarele nu este foarte activ, protejând astfel frunzele tufelor de arsuri.

În vederea îmbunătățirii aderenței, în amestecul de sare se adaugă și un pic de săpun lichid.

Acest amestec luptă împotriva manei și fitoftorozei și, datorită gustului specific, alungă insectele dăunătoare.

După irigarea cu această soluție, va rămâne un strat subțire de praf de sare pe frunze care nu va permite sporilor ciupercii să se dezvolte.

Înainte de irigare, soluția se filtrează apoi se stropesc tufele cu un pulverizator.

În cazul în care o tufă este infectată cu fitoftoroză, este necesar îndepărtarea părților bolnave ale plantei, după care frunzișul se poate prelucra pe partea superioară și și inferioară.

Pentru a îmbunătăți gustul roșiilor, se toarnă 500 ml de preparat sub fiecare tufă, în timpul maturării recoltei.

Atenție: această fertilizare se face doar pentru plantele mature, care au cel puțin 6 frunze formate, o dată pe lună.

Efecte pozitive:

-plantele sunt protejate de boli fungice și de dăunători
-gustul roșiilor coapte se îmbunătățește
Consecințe negative în cazul utilizării incorecte:
-perturbarea echilibrului substanțelor utile atât din sol cât și din plantă
-creșterea acidității solului care are drept consecință apariția gândacului croitor
-depășirea dozei admise duce la distrugerea recoltei

Aceste soluții pe bază de sare își vor arăta pe deplin eficacitatea doar în condițiile în care sunt utilizate corect!

Fără necesitate, este interzis folosirea acestui îngrășământ!

Spor la grădinărit!