Ciuperca unghiei este o infecție dermatologică destul de des întâlnită. Se manifestă la nivelul unghiei, cu precădere la cele de la picioare. Denumirea medicală este onicomicoză și este cauzată de instalarea / înmulțirea unei ciuperci numite dermatofit. Micoza unghiei este contagioasă.
Această ciupercă invadează unghiile, fie de la mâini fie de la picioare. De asemenea, afectează și pielea de sub unghii. Are cale liberă dacă pe suprafața unghiei există și fisuri și un trai de rege dacă are un mediu umed și cald.
Ciuperca unghiei – Semne
Semnele infecției încep cu apariția unor pete sub vârful unghiei, de culoare alb-gălbuie. Urmează decolorarea unghiei (când infecția avansează în țesutul unghiei) și îngroșarea acesteia. De asemenea, unghia devine fragilă și sfărâmicioasă, se deformează, capătă un aspect casant, devine ternă și își pierde luciul. Poate chiar să capete o culoare maro sau galbenă.
Ciuperca unghiei – Cauze
Ca și afecțiune, ciuperca unghiei poate apărea la orice vârsta însă categoria de vârstă cea mai afectată este de peste 65 de ani. Explicația este simplă: la această vârstă există deja diverse probleme de sănătate precum cele de circulație a sângelui și / sau un sistem imunitar slăbit, care favorizează terenul ideal pentru ciuperca unghiei. De asemenea, unghia începe să se subțieze după această vârstă.
De asemenea, există și alți factori în afară de vârstă: transpirația excesivă a picioarelor, leziuni în unghie, diabet, igiena neadecvată în spații comune, mediul umed.
Întrucât este contagioasă, printre factorii de risc putem sublinia mersul desculț în zone umede frecventate și de alte persoane, înotul în piscine publice, sălile de sport, podelele sălilor de duș sau ale vestiarelor.
Alți factori includ purtarea aceleiași perechi de încălțăminte închisă mai multe zile la rând sau a unor încălțări strâmte sau tăierea unghiilor prea scurt. Să nu uităm nici de manichiura sau pedichiura la salon: unghiile false și stratul gros de lac împiedică unghia să respire, ceea ce duce la apariția micozei. Cele mai predispuse degete la infectare sunt degetul mare și cel mic de la picior.
Tipuri de micoză
Despre dermatofit am vorbit, acum amintim și de celălalt tip de infecție: cu Candida albicans. Aceasta din urmă este mult mai urâtă dar și mult mai rară.
În caz de o infecția cu Candida albicans, se va forma și o pungă de puroi sub unghie care se va inflama și va face degetul afectat să arate ca un bulb.
Cum putem scăpa definitiv de infecția unghiei?
Înainte de toate, trebuie să mergem la un dermatolog care va pune diagnosticul și va recomanda tratamentul optim pentru tipul de ciupercă pe care o avem.
Tratamentul este unul de lungă durată (6-7 luni sau până crește o unghie sănătoasă care o înlocuiește complet pe cea bolnavă), astfel că trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare și perseverență.
În formele ușoare sau moderate, dermatologul va recomanda o loțiune, cremă, gel sau un lac special ca tratament local. În formele severe se va recomanda și medicația orală antifungică.