Ingrediente necesare:
4 foi dafin
3 linguri sare pentru murături
1 linguriță piper și boia dulce sau iute
1 legătură pătrunjel proaspăt
3 kg carne de porc – ceafă și piept
5 borcane de 720g
Mod de preparare:
Sub jet de apă, spălăm foarte bine carnea apoi o tăiem în bucățele.
Punem bucățelele de carne într-un bol mare. Peste carne punem boiaua, sarea, piperul, foile de dafin, pătrunjelul spălat și tocat mărunt și amestecăm foarte bine.
Sterilizăm 5 borcane cu gura mai largă ( nu uităm nici de capace! ), apoi le umplem, lăsând cam 2 degete loc liber, cu amestecul de carne. Îndesăm bine, să nu rămână goluri de aer în borcan. Acoperim fiecare borcan cu folie de aluminiu, înțepăm din loc în loc.
Punem borcanele într-o tavă, turnăm apă cât să acopere cam 3 cm din borcane.
Băgăm tava la cuptor, setăm cuptorul la 180 de grade Celsius.
Lăsăm tava cu borcanele la cuptor pentru 2 ore, apoi micșorăm temperatura la 150 de grade Celsius și mai lăsăm tava încă o oră și jumătate la cuptor.
Înainte de a opri cuptorul, scoatem cu mare atenție tava și luăm carnea dintr-un borcan pentru a completa celelalte borcane. Lăsăm doar 1 cm de loc liber în fiecare borcan.
Turnăm și zeama lăsată, apoi punem înapoi tava, cu borcanele închise ermetic cu capace , înapoi în cuptor pentru încă 30 de minute.
După cele 30 de minute, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească în cuptorul cu ușa deschisă.
Când s-au răcit un pic, le scoatem din cuptor, le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească complet.
Depozităm borcanele reci în cămară sau în frigider.
O alternativă excelentă pentru mezeluri!
Poftă bună!
Sursă: w-garach-u-gosi.blogspot.com/2017/10/miesiwo-w-soiku.html