Cola zero este adesea utilizată de persoanele cu diabet atunci când pofta de dulce le depășește ambiția. Dar ce avantaje și dezavantaje are această băutură răcoritoare?
Managementul glicemiei este o problemă zilnică pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1 și tip 2. Diabetul zaharat nu este produs de consumul de zahăr dar contorizarea carbohidraților face parte din viața de zi cu zi a unui diabetic. De asemenea, activitatea fizică și mâncatul sănătos poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2.
Dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate, să știi că aceste două afecțiuni sunt strâns legate de apariția diabetului zaharat tip 2. Obezitatea este una din cauzele principale de apariție a diabetului zaharat, consumul de calorii goale și grăsimi nesănătoase crescând riscul de acumularea kilogramelor în plus.
Un alt factor de risc pentru apariția diabetului zaharat tip 2 este consumul de sucuri îndulcite cu zahăr.
Dacă te străduiești să-ți menții greutatea sau glicemia în limite, poți alege cola fără zahăr: este săracă în calorii și zahăr și este o bună alternativă la sucurile îndulcite.
Cola fără zahăr are 99% apă, între 5-10 calorii și mai puțin de 1 gram de carbohidrați. Chiar dacă nu conține zahăr, de obicei este îndulcită cu îndulcitori artificiali și poate conține și arome naturale și artificiale, acizi, cofeină, conservanți și agenți de colorare.
Ce spun studiile despre Cola zero?
A existat o dezbatere mare legată de siguranța utilizării în alimentație a îndulcitorilor artificiali: mulți s-au temut că aceștia pot produce diferite tipuri de cancer.
Cele mai complexe studii au avut loc în 1970 și au sugerat că îndulcitorul artificial, zaharina, este legat de cancerul de vezică urinară la șobolanii masculi. De atunci însă, zaharina a fost în continuare folosită și cazurile de cancer de vezică nu s-au observat în populație.
Zaharina este de 300 de ori mai dulce ca zahărul, astfel că se folosesc cantități foarte mici pentru îndulcirea produselor. Un alt îndulcitor comun și controversat, aspartamul, a câștigat dreptul de a fi utilizat pentru a înlocui zahărul în anul 1981.
Aspartamul este unul dintre cei mai comuni îndulcitori, este sărac în calorii și este de 180 de ori mai dulce ca zahărul. Nu conține carbohidrați așa că nu afectează glicemia.
Este realizat din doi aminoacizi naturali, acidul aspartic și fenilalanina, care se găsesc în cereale, lapte și carne. Aspartamul se descompune în acești doi aminoacizi și o cantitate mică de metanol, nu se acumulează în organism.
De regulă, băuturile fără zahăr sunt îndulcite cu aspartam, zaharină sau sucraloză și toate cele tri tipuri sunt considerate sigure pentru utilizare.
Sucuri fără zahăr – Riscuri?
Cu toate că sucurile fără zahăr se pot consuma în siguranță, acestea nu oferă niciun nutrient. Așadar, nu este bine să consumi doar sucuri fără zahăr. Pe lângă acestea, trebuie să consumi și apă plată, ceai cald, ceai neîndulcit, apă minerală.
La adulți, consumul de cola fără zahăr devine problematic atunci când se fac excese. Consumul excesiv de cola duce la un consum excesiv de cafeină. Pentru un adult, cantitatea suficientă și sigură de suc fără zahăr este aproximativ 500 ml.
Sucuri fără zahăr – Avantaje și dezavantaje pentru diabetici
Avantaje
Cola fără zahăr are mai puțini carbohidrați în comparație cu cola normală și te ajută să scapi de pofta de dulce, să consumi per ansamblu mai puține calorii.
Dezavantaje
Aceste sucuri sunt pline de aditivi nesănătoși și consumul pe termen lung de cola fără zahăr duce la creștere în greutate și alte probleme de sănătate.
Potrivit cercetărilor, atât în cazul consumului de cola normală cât și în cazul consumului de cola fără zahăr, există un risc crescut de diabet și sindrom metabolic.
Alternative?
Principala alternativă pentru hidratare este apa, dar majoritatea oamenilor preferă băuturile cu o anumită aromă. În acest caz, laptele este o variantă acceptabilă dar conține 5 grame de carbohidrați la 100 ml.
O altă variantă acceptabilă este ceaiul neîndulcit, rece sau cald. De asemenea, poți opta și pentru apa minerală sau apa infuzată cu diferite arome de legume și fructe.
Fie că vrei să scapi de kilogramele în plus, fie vrei ca diabetul să fie în ținte, activitatea fizică și reducerea consumul de zahăr reprezintă un pas pozitiv. Consumul de cola fără zahăr te poate ajuta în acest sens, pentru că este o opțiune mai bună în comparație cu sucurile cu zahăr.