Beneficiile mierii de albine pentru sănătate sunt cunoscute, însă puțini știu că stupul conține și alte substanțe făcătoare de minuni mai ales pentru persoanele care suferă de stomatită, laringită, astm sau paradontoză.

Căpăceala este mult mai puțin cunoscută decât mierea, însă face minuni pentru sănătate.

Practic, este capacul de la fagure cu care albinele „sigilează” mierea din fiecare celulă a stupului.

Căpăceala conține ceară, miere, propilos, antibiotice naturale și propolis

Pentru a vă bucura de beneficiile sale, este suficient să sugeți mierea de pe căpăcel, după care să mestecați ceara.

Specialiștii au identificat nu mai puțin de 45 de substanțe naturale și 400 de principii active cu rol antibiotic în urma unor studii.

Președintele Crescătorilor de Albine din Bistrița-Năsăud, Traian Andron, ne explică:

„Mierea din căpăcel are de două ori mai multe beneficii decât cea obținută prin centrifugare. Un notar vine la mine periodic pentru căpăceală, cu care își tratează o răgușeală cronică.

O ține într-o ladă frigorifică și scoate periodic de acolo câte o bucată.

La două-trei zile, când îl supără gâtul consumă mierea de pe căpăcel.

Își ține astfel sub control problema”.

Domnul Andon, care se ocupă de albine de mai bine de 40 de ani, având și studii în domeniu, spune că a folosirea căpăcelii pentru a trata plăgile și rănile dă rezultate foarte bune.

Tratați astmul, laringita, paradontoza și stomatita cu căpăceală

Căpăceala se folosește și pentru a trata plăgile și laringita, și este cunoscută și ca un bun pansament gastric.

Este recomandată celor care suferă de paradontoză sau stomatită.

În plus, este utilizată și în tratamentul problemelor de ficat și în tratamentul astmului.

Persoanele cu probleme cu aparatul respirator pot încerca și ei căpăceala: are efect de lubrifiere a vaselor de sânge.