Bea apă
Cu toate că multe persoane care rețin apă tind să bea mai puține lichide tocmai pentru a scăpa de această problemă, recomandarea este exact invers: o hidratare corespunzătoare poate duce la eliminarea retenției.
Consumă alimente care au efect diuretic și care elimină excesul de cofeină, alcool și sare
Usturoi, ceapă, sparanghel, pătrunjel, frunze de păpădie, țelină, leurdă, ienupăr, mătase de porumb, cozi de cireșe și ghimbirul au efect diuretic. Se pot folosi în salate sau în mâncăruri gătite, din cozile de cireșe și din mătasea de porumb se poate face ceai diuretic.
Acestea contribuia la eliminarea lichidelor reținute în exces și elimină și nisipul care se formează la unele persoane la rinichi.
Fructele precum ananasul, grepfrutul, pepenele verde, prunele și zmeura trebuie consumate proaspete și fără adaos de zahăr.
Atenție la consumul de sare
Multe alimente conțin sare în mod natural iar altora le adăugăm noi, de multe ori mai multă decât ar fi necesar. Se recomandă limitarea la cel mult 6 grame de sare pe zi. De asemenea, se recomandă moderație și în cazul consumului de cofeină și alcool, nu mai mult de o cană de cafea pe zi și de un pahar de vin pe zi.
Recomandările nutriționistului Alina Stoica – 2 mijloace naturale și simple prin care se poate trata retenția de apă
Smoothie verde
Nutriționistul recomandă prepararea unui suc cremos din apio, 2 buchețele de broccoli, jumătate avocado, 1 bucățică mică de ghimbir și 2 lingurițe de semințe de chia. Acest smoothie este plin de vitamine, stimulează metabolismul și este un tonic imunitar. Poate înlocui micul dejun tradițional, fiind destul de hrănitor, energizant și consistent.
Toate ingredientele se curăță și se taie bucăți. Se mixează în blender împreună cu jumătate de pahar de apă.
Supă de legume
Nutriționistul recomandă și supa de legume făcută din rădăcină de țelină, apoi, broccoli, pătrunjel, busuioc și alte mirodenii și dovlecel. Legumele se taie cubulețe, în afară de tulpina de apio. Apa se pune la fiert și după ce dă în clocot se adaugă legumele și se fierb 10 minute și nu mai mult.
După ce legumele s-au înmuiat, se scurg de apă și se mixează în blender, adăugând și tulpina crudă de apio. Se adaugă sare și câte un pic de apă.
Se pot adăuga și diverse mirodenii, după gust: ghimbir, cimbru, rozmarin.