Varza a demonstrat rezultate bune în numeroase afecțiuni externe. Este unul dintre cele mai valoroase alimente folosite ca remediu naturist: elimină toxinele din țesuturi și este un adjuvant în multe afecțiuni.
Studiile au confirmat că varza are importante proprietăți medicinale și conține antioxidanți puternici, vitamine și minerale. Are capacitatea de a combate atât inflamațiile externe cât și cele interne.
Fenolii din varză întăresc sistemul imunitar iar compușii bogați în sulf (specifici legumelor crucifere) previn diverse boli degenerative și ajută la combaterea infecțiilor microbiene, accelerând totodată procesele de vindecare.
Varza – Un aliment cu puteri vindecătoare… Să vedem cum ne ajută
- protejează vederea – reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară
- ajută la vindecarea ulcerelor stomacale
- reglează presiunea arterială
- previne deteriorarea oaselor
- menține integritatea structurală a creierului și sistemului nervos
- reduce nivelurile de proteine din creierul pacienților cu Alzheimer, ajută la îmbunătățirea memoriei
- hrănește țesuturile, previne îmbătrânirea pielii
- protejează pielea, reduce formarea ridurilor
- ajută la vindecarea rănilor
Varza se mândrește cu capacitatea rară de a scoate toxinele prin piele, motiv pentru care se poate folosi în caz de furuncule, abcese sau erizipel. Datorită faptului că elimină puroiul și înlesnește supurația, ajută la vindecarea acestor răni.
Frunzele de varză se recomandă și în cazul țesuturilor afectate mai în profunzime: pe zonele în care este pusă cataplasma, lichidul de sub piele este absorbit și adus la suprafață de către acestea.
În cazul în care frunzele capătă o culoare brună, înseamnă că secreția conține substanțe caustice; iar dacă acestea se îngălbenesc, se veștejesc sau se usucă, înseamnă că boala fie încă persistă, fie a fost deja înlăturată.
Ce boli și afecțiuni se pot trata cu varză?
Lista este extrem de lungă, dar să vedem care sunt cele mai importante afecțiuni externe care se pot trata cu varză (toate au la bază o acumulare de toxine):
- vărsat, pojar, zona zoster
- acnee, eczeme, plăgi
- urticarie, scarlatină
- pustule, bășici
- flegmoane
- erupții cutanate
- erizipel
- arsuri, răni
- mușcături de șarpe
- ganglioni limfatici inflamați
- sifilis
- nevralgii
- reumatism
- malarie
- fracturi
- paralizii
- tumori
- hemoroizi
Cum se aplică frunzele de varză?
Pune frunzele de varză pe un tocător, cu partea exterioară în sus, și trece peste ele cu sucitorul până se zdrobesc un pic. Atunci când le aplici pe corp, frunzele trebuie să fie la temperatura camerei.
În caz de tensiune nervoasă, amețeală, cefalee sau irascibilitate
Înfășoară frunzele de varză în jurul picioarelor și lasă să acționeze de dimineață până seara, după care pune frunze proaspete și lasă-le peste noapte. Dimineața următoare înlocuiește din nou frunzele.
În caz de astm
Pregătește o compresă din 4 frunze mari de varză și pune-le pe piept și pe zona superioară a abdomenului. Aplică compresa seara și dimineața.
În caz de febră sau meningită
Aplică compresele pe picioare și pe brațe.
În caz de menoragie sau metrită
Aplică compresele pe zona rinichilor. În aceste cazuri, tratamentele durează câteva luni, iar frunzele de varză au efecte bune asupra menstruației și reduc durerile.
În caz de panarițiu
Zdrobește o frunză mică de varză și înfășoară cu ea degetul afectat.
În caz de paralizii
Înfășoară complet mâna sau piciorul afectat cu frunze de varză.
În caz de tulburări gastrointestinale
Pune o compresă cu frunze de varză în zona abdomenului. În cazul ulcerului gastric, apelează și la o cură internă cu suc proaspăt de varză.