O halbă de bere sau un pahar cu vin pot părea inofensive și, poate, greu de rezistat atunci când ești cu prietenii. Dar nu uita că alcoolul poate conține o mulțime de carbohidrați, motiv pentru care poate deveni riscant pentru pacienții cu diabet dar și pentru persoanele care doresc să slăbească.
Cum afectează berea glicemia?
Întrucât conține zahăr sub formă de maltoză, berea crește nivelul zahărului din sânge. Dacă ești diabetic, ți s-a spus deja că trebuie să acorzi mare atenția la ce mănânci și să nu uiți să calculezi și conținutul caloric al alcoolului. Cu cât este mai mare cantitatea de carbohidrați din alcool, cu atât este mai mare și riscul de hiperglicemie.
1 cutie de bere = 150 calorii și mulți carbohidrați
Din cauza conținutului scăzut de alcool, oamenii consumă mai multe pahare de bere, astfel ajungând să bea aproape 600 de calorii. Aceste calorii sunt goale și nu oferă corpului grăsimi, minerale, vitamine sau proteine.
Dat fiind faptul că berea are aproximativ 15 grame de carbohidrați, 4 cutii ajung la aproximativ 60 de grame de carbohidrați. Să nu uităm nici de faptul că berea merge de minune alături de diferite gustări nesănătoase (covrigei, chipsuri), iar rezultatul este o masă bogată în carbohidrați rafinați și, implicit, creșterea semnificativă a glicemiei.
Odată ingerat, alcoolul călătorește prin sistemul digestiv fără a fi digerat, iar asta înseamnă că va pătrunde în fluxul sanguin și va ajunge aproape imediat la creier.
Sfatul medicilor este să limitarea consumului de bere la minimum. Ține cont de faptul că alcoolul poate interacționa negativ cu orice tip de medicament, nu doar cu medicamentele pentru diabet.