Noi o hrănim cu bune și cu rele, iar inima ne răspunde cu bătăi regulate sau mai rapide. În afară de acest lucru, ea ascunde multe alte secrete, 10 din care vi le dezvăluim în acest articol.
Inima bate de aproximativ 3 miliarde de ori pe parcursul unei vieți
3 miliarde de bătăi pe parcursul unei vieți înseamnă aproximativ 100.000 de bătăi pe zi. Circa 2000 de litri de sânge pompați zilnic, 5-6 litri pe minut. Cu alte cuvinte, într-o viață inima pompează atâta sânge câtă apă ar curge dacă ai lăsa deschis robinetul de la bucătărie vreme de aproximativ 45 de ani.
Prin activitatea ei, inima alimentează cu sânge cam 75 de miliarde de celule, întregul organism cu o excepție: corneea.
Inima nu are mai nimic în comun cu pictograma-simbol pe care o folosim când facem referire la ea
Există mai multe teorii: unele susțin că forma frunzei de iederă a fost aleasă pentru că planta simbolizează fidelitatea, iar altele susțin că sunt păstăile Silfiumului (cu exact această formă), o specie de fenicul gigant despre care grecii antici și romanii credeau că are puteri contraceptive.
Sindromul inimii frânte
Inima nu are nicio legătură cu iubirea, cel puțin din punct de vedere fiziologic. Nu o generează și nu secretă nicio substanță care să poată fi pusă în legătură cu ea.
Cu toate astea, situațiile stresante în care crește nivelul hormonilor de stres sau emoțiile extreme pot declanșa sindromul „inimii frânte”. Mimează simptomele atacului de cord și este un simptom temporar pe care medicii o numesc cardiomiopatie Takotsubo.
Poate trăi și fără tine
Da, inima ta poate trăi și fără tine! Întrucât are propriile impulsuri electrice și nu depinde de sistemul nervos pentru a funcționa, inima poate să bată și în afara corpului, cu condiția să primească suficient oxigen.
Zilele de luni: cele mai susceptibile pentru producerea infarctului
Unii cercetători / statisticieni cred că zilele de luni sunt cele mai susceptibile pentru producerea infarctului. În afară de aceste zile, s-a constat că numărul atacurilor de cord este mai mare în prima și a doua zi de Crăciun și în cea de Anul Nou.
Cancerul la inimă: o raritate mare
Cancerul la inimă este o raritate mare deoarece celulele inimii nu se divid și acest organ este țesut conjunctiv, iar cancerul de țesut conjunctiv este extrem de rar, afectând în general țesutul epitelial.
Simptome diferite de atac de cord în funcție de sex
În timp ce femeile acuză o stare de oboseală neobișnuită, greață, anxietate, indigestie, tulburări de somn și dureri în maxilar, bărbații tind să aibă durere toracică.
Potrivit cercetătorilor, a deține o pisică reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral cu mai mult de o treime.
Râsul, unul dintre cele mai bune medicamente pentru inimă
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că râsul este unul dintre cele mai bune medicamente pentru inimă: la cardiacii optimiști și veseli, riscul producerii unui atac de cord este considerabil mai scăzut decât la pesimiști.
Inima nu este poziționată unde ai crede
Sportivii îți duc mâna în stânga atunci când se cântă imnul, însă inima nu e toată acolo. Ea se află în mijlocul toracelui, între plămâni, și doar vârful ei este ușor înclinat spre stânga. Aceasta este cauza pentru care îi simțim bătăile mai mult pe partea stângă.
Inima nu doare
Așa cum nu doare creierul, nici inima nu doare.