Există nenumărate tipuri de ceaiuri și fiecare are diverse beneficii pentru sănătate. Printre acestea, câteva sunt benefice și pentru pacienții cu diabet zaharat deoarece ajută la reducerea inflamației, creșterea sensibilității la insulină și la reglarea glicemie.
Diabetul se caracterizează prin creșterea cronică a glicemiei, cauzată de secreția inadecvată de insulină, prin reducerea sensibilității la insulină sau prin ambele. Reglarea glicemiei este critică pentru pacienții cu diabet și alegerea alimentelor și băuturilor adecvate este la fel de importantă.
Unele tipuri de ceaiuri luptă împotriva distrucției celulare și reduc glicemia, dar și inflamația. În afară de aceste avantaje, ceaiurile ajută și la hidratare, care este esențială pentru organism și care ajută la reglarea glicemiei. Cercetările au asociat deshidratarea cu creșterea glicemiei la pacienții cu diabet.
Cum am mai spus, anumite ceaiuri au proprietăți antiinflamatoare, de reglare a glicemiei și de creștere a sensibilității la insulină. Să vedem care sunt cele mai bune ceaiuri pentru pacienții cu diabet:
1. Ceaiul verde
Consumul de ceai verde are foarte multe beneficii, printre care menționăm scăderea inflamației, reducerea distrugerii celulare și optimizarea controlului glicemic.
Acest tip de ceai conține anumite substanțe care stimulează consumul muscular de glucoză și, implicit, scad glicemia.
2. Ceaiul negru
Ceaiul negru este un bun antiinflamator, antioxidant și hipoglicemiant. Interferează cu absorbția carbohidraților, prin supresia anumitor enzime, reușind astfel să regleze glicemia.
3. Ceaiul de hibiscus
Acest ceai intens colorat are numeroase beneficii pentru sănătate: reducerea hipertensiunii arteriale, reducerea inflamației etc.
Hipertensiunea arterială este comună la pacienții cu diabet zaharat, iar consumul de ceai de hibiscus poate ajuta la reglarea glicemiei și tensiunii arteriale.
4. Ceai de scorțișoară
Ceaiul de scorțișoară este benefic în tratamentul diabetului zaharat, întrucât scorțișoara are proprietăți dovedite antidiabetice.
Există multe persoane care folosesc suplimente cu scorțișoară pentru a-și regla glicemia, dar și ceaiul poate ajuta. Scorțișoara are capacitatea de a scădea glicemia prin promovarea sensibilității la insulină, scăderea producției interne de glucoză și prin creșterea captării glucozei la nivelul celular.
5. Ceaiul de turmeric
Turmericul este condimentul portocaliu, bine cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. Componenta activă din turmeric, curcumin, a fost studiat pentru proprietățile sale hipoglicemiante. Curcuminul are capacitatea de a crește sensibilitatea la insulină și de a capta glucoza la nivel celular.
Ceaiul de turmeric se poate pregăti în casă, cu ajutorul pudrei de turmeric sau se poate cumpăra din supermarket.
Notă: piperul negru crește semnificativ biodisponibilitatea curcuminului, așa că recomandarea este să presari în ceaiul de turmeric și un pic de piper negru.
6. Ceai din balsam de lămâie
Balsamul de lămâie este o plantă perenă din familia mentei, fiind cunoscută și sub denumirea de cintronella sau lemongrass. Ceaiul din balsam de lămâie stimulează captarea celulară de glucoză și reduce producția internă de glucoză.
7. Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel a fost asociat atât cu reducerea glicemiei, cât și cu nenumărate alte beneficii pentru sănătate, precum protejarea de stresul oxidativ.
Cum consumăm corect ceaiurile?
Multe persoane consumă ceaiul îndulcit cu zahăr sau miere. Ocazional, acest obicei nu va influența semnificativ glicemia, dar consumul cronic da!
Ceaiurile de mai sus se consumă neîndulcite iar pentru un plus de savoare, folosește scorțișoară sau lămâie. De asemenea, dacă alegi ceaiuri gata preparate (din comerț), citește eticheta și renunță la variantele îndulcite, atât artificial cât și natural.
Nu în ultimul rând, există anumite ceaiuri care interferează cu acțiunea medicamentelor antidiabetice precum metformin (cunoscut ca Metfogamma, Meguan, Siofor sau Glucophage). Printre aceste ceaiuri menționăm:
- ceaiul din fruct de cactus
- ceaiul de aloe vera
- ceaiul de schinduf
- ceaiul roșu sud african