Salată delicioasă și crocantă, după o rețetă simplă – Salată de legume pentru iarnă
Ingrediente necesare:
- 300 g morcov
- 250 g ceapă
- 400 g ardei gras
- 400 g roșii
- 500 g varză
Ingrediente necesare pentru 1 borcan.
- 1 foaie dafin
- 1 lingură ulei
- 3 boabe ienibahar
- 5-6 boabe piper negru
Ingrediente necesare pentru marinadă:
- 1 L apă
- 1 lingură sare
- 2 linguri zahăr
- 50 ml oțet 9%
Mod de preparare:
Pregătim legumele: tăiem varza fideluță, ceapa în jumătăți subțiri de rondele, roșiile în sferturi pe lungime, ardeii în pai și trecem și morcovii prin răzătoarea mare.
Spălăm borcanele de 1 L cu bicarbonat de sodiu după care le uscăm. Fierbem și capacele.
La baza fiecărui borcan punem 1 foaie de dafin, boabele de ienibahar și de piper după care le umplem: un strat de morcovi, unul de ceapă, unul de ardei gras, îndesând bine cu mâna. Punem un strat de varză, îndesăm și adăugăm roșii, ceapă, morcov, varză. Presăm și mai punem un strat de roșii.
Notă: dacă roșiile folosite sunt delicate și cu coaja subțire, adăugați-le doar la final ca să nu se transforme în piure.
Adăugăm câte 1 lingură de ulei în fiecare borcan.
Punem apa într-un vas. Adăugăm sare și zahăr. Ținem cont de proporții. Amestecăm bine și fierbem marinada timp de 2-3 minute. La final adăugăm și oțetul și mai fierbem pentru 1 minut. Repartizăm marinada în borcane, până la margini.
Acoperim borcanele cu capace și le punem într-o cratiță pe fundul căreia am pus un prosop. Turnăm apă caldă în cratiță, cât să ajungă până la 3 /4 din înălțimea borcanelor. După ce apa începe să fiarbă, sterilizăm borcanele timp de 30 de minute.
Închidem borcanele ermetic, le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească complet. Ulterior, putem depozita borcanele în cămară însă salata se păstrează foarte bine și la temperatura camerei.
Savurați cu poftă! Poftă bună!