Dieteticiana australiană și profesor de nutriție la Universitatea din Newcastle, Claire Collins, a întocmit o listă cu cele mai indicate alimente pentru creșterea imunității. Aceste alimente ajută organismul să reziste mai bine în fața virusurilor și pot grăbi vindecarea.
Iată care sunt vitaminele și mineralele care luptă cu infecțiile:
- vitamina A
- zinc
- fier
- betacaroten
- vitamina B
- vitamina C
- seleniu
- cupru
Potrivit cercetărilor, persoanele care prezintă carențe în aceste substanțe nutritive se recuperează mult mai lent în urma unei gripei, răcelii sau altor infecții. Profesorul Collins explică:
„Vitamina A este esențială pentru celulele care căptușesc mucoasa plămânilor, a nasului și a gurii. Dacă nu au parte de suficientă vitamina A, virusurile au mai multe șanse să pătrundă în organism. E ca și cum nu ai avea o linie de apărare pe terenul de fotbal.”
Beneficiile vitamine C, fierului și zincului – Ameliorează simptomele infecțiilor, protejează împotriva radicalilor liberi
Fierul are un rol foarte important în întărirea imunității. Deoarece în cazul femeilor și copiilor nivelul fierului tinde să fie mai scăzut, se recomandă o dietă bogată în acest mineral sau suplimente care pot atenua efectele infecțiilor. Surse excelente de fier: peștele, fasolea, lintea, cerealele fortificate, carnea roșie fără grăsimi.
Zincul este un alt mineral cu un rol important: ajută la dezvoltarea noilor celule. Surse generoase de zinc: fructe de mare, scoici, miso, tofu, nuci, cereale integrale.
Alimentele bogate în fitonutrienți precum seleniu, vitamina C, riboflavină, cupru și betacaroten, sunt capabile să împiedice acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra organismului.
Surse naturale de vitamina C: lime, căpșune, broccoli, ardei iute, mango, roșii, spanac, kiwi.