Alături de păpădie, coada-șoricelului este cea mai răspândită plantă medicinală din țară și o găsim de la câmpie până în zona montană înaltă.
Coada-șoricelului se numără printre cele mai puternice plante antioxidante, cicatrizante și antiinflamatoare. Calitățile sale vindecătoare excepționale au fost confirmate de nenumărate studii realizate până în prezent.
În scop terapeutic se culeg tulpinile fragede și inflorescențele albe (pot prezenta și nuanțe de roz), cu miros aromat-amărui. Inflorescența se culege cu o tulpină cât mai scurtă pentru cele mai puternice efecte terapeutice.
Planta se întinde la uscat, în strat de cel mult 8 cm grosime, într-un loc lipsit de umiditate, bine aerisit și umbrit. Se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeți de pânză, în locuri uscate și întunecate.
Pulbere de coada-șoricelului – Contra dezechilibrelor hormonale la femei
Pulberea se obține prin măcinarea cât mai fină (cu râșnița electrică de cafea) a părților aeriene.
Cercetătorii de la Universitatea din Padova au ajuns la concluzia că apigenina și luteolina din această plantă îmbunătățesc răspunsul organismului la acțiunea hormonilor care declanșează ciclul menstrual.
Doza recomandată este de câte 3 lingurițe de pulbere pe zi (proaspăt măcinată) în cure de 4 săptămâni, urmate de o pauză de 2 săptămâni.
Infuzie din coada-șoricelului – Contra bolilor intestinale, digestive, biliare
Infuzia se folosește mai ales în afecțiunile digestive și biliare: principiile active din coada-șoricelului favorizează evacuarea bilei (este de 3 ori mai puternică decât anghinarea). Se poate folosi și ca adjuvant în colecistită întrucât are efecte calmante și antiinflamatoare asupra vezicii biliare.
Cum se obține infuzia? Se pun la macerat în 500 ml de apă 3-4 linguri de plantă mărunțită și se lasă 8-10 ore după care se filtrează. Preparatul obținut se pune deoparte iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă 500 ml de apă, timp de 5 minute. Se lasă la răcit, se filtrează și la final se amestecă cele 2 extracte.
Dischinezie biliară – câte o jumătate de cană cu 30 minute înainte de fiecare masă; tratamentul durează 30 de zile după care se face o pauză de 14 zile
Dispepsie, indigestie – 100 ml de infuzie cu 10 minute înainte de fiecare masă, până la ameliorare
Colită (inclusiv formă spastică) și sindromul colonului iritabil – câte 2-3 căni pe zi timp de 35 de zile, la nevoie; se face o pauză de 14 zile după care tratamentul se poate relua
Tinctură de coada-șoricelului – Contra bolilor cardiovasculare, hipertensiunii
Ajută la scăderea semnificativă a colesterolului rău și a colesterolului total și reduce valorile trigliceridelor cu 12% (în medie) după doar 2 luni de tratament, perioadă după care se va observa și efectul hipotensor, cu precădere asupra tensiunii diastolice (care scade cu aprox. 10%).
Cum se obține tinctura? Se adaugă 20 de linguri de pulbere de inflorescențe de coada-șoricelului într-un borcan. Se toarnă deasupra 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade și borcanul se închide ermetic.
Se lasă la macerat 14 zile într-un loc călduros, după care se filtrează și se transferă în sticle mici și închise la culoare.
Doza recomandată este câte 1 linguriță de tinctură diluată în puțină apă, de 4 ori pe zi: la orele 8, 14, 18 și 23. Tratamentul durează între 3-6 luni.
Baie cu coada-șoricelului – Contra transpirației excesive
Cercetările realizate la Universitatea din Iași au demonstrat că extractul apos de coada-șoricelului reduce transpirația, previne erupțiile cutanate produse de combinația de transpirație și praf și menține sănătatea pielii.
La o cadă de baie se pun 5 litri de infuzie. Baia durează 30 de minute și se repetă de 2-3 ori pe săptămână, mai ales în sezonul cald.
Coada-șoricelului – Contraindicații
- femeilor însărcinate și celor care alăptează
- persoanelor cu sensibilitate alergică la plantele din familia Asteraceae
În cazul persoanelor alergice al plantele din familia menționată mai sus, coada-șoricelului poate cauza catar respirator și dermatită de contact.
Dozele mari de plantă potențează efectul sedativelor și al antihipertensivelor, pot contracara efectele anticoagulantelor.