Ai observat că tensiunea ta arterială este mai mare (sau mai mică) decât în mod obișnuit? În acest articol îți arătăm care ar putea fi cauzele pentru care observi aceste modificări.
1. Poziția pe care o ai în momentul măsurătorii
Dacă stai incorect sau dacă picioarele îți atârna, de exemplu, acest lucru îți poate afecta valorile indicate de tensiometru, deoarece presiunea arterială este diferită atunci când stai în picioare, comparativ cu momentele în care stai jos.
Poziția corectă pentru măsurarea tensiunii arteriale este să stai așezat(a) pe un scaun, cu spatele drept și lipit de spătar și cu picioarele bine fixate în podea (nu ai voie să stai picior peste picior).
2. Modul în care îți ții brațul în timpul măsurătorii
Dacă brațul tău nu este susținut, atunci e posibil că valoarea tensiunii tale arteriale se fie una greșită. Brațul tău ar trebui să stea drept, așezat pe o masă sau să fie sprijinit de persoană care îți ia tensiunea. Brațul nu ar trebui să atârne în aer, spun specialiștii. Dacă brațul este prea sus sau prea jos, acest factor poate afecta modul în care inima ta trebuie să pompeze sângele, lucru care îți afectează, la rândul sau, tensiunea arterială.
3. Faptul că nu ai mers la baie înainte
Specialiștii te sfătuiesc să îți golești vezica urinară chiar înainte de măsurarea tensiunii arteriale. O vezica urinară plină ar putea să îți crească tensiunea arterială, iar valorile ei nu ar fi tocmai corecte din acest motiv.
4. Fumatul
Fumatul nu este niciodată prieten cu tensiunea ta arterială, mai ales înainte de vizită la cabinetul medicului tău. Fumatul îți poate crește valorile tensiunii arteriale, deoarece acest obicei cauzează spasme în artere.
5. Cina pe care ai luat-o cu o seară înainte
Faptul că ai mâncat o masă sărată în ziua sau în seară de dinaintea vizitei la cabinetul medicului poate duce, temporar, la valori mai ridicate ale tensiunii arteriale. Ar trebui să fii atent la ceea ce mănânci în ziua în care mergi la medic. Adopta o dietă echilibrată și sănătoasă, care conține din belșug cereale integrale, proteine slabe și fructe și legume.
6. Manșeta tensiometrului
Când vine vorba de manșetă, știi că această trebuie să ți se potrivească perfect pe braț. Dacă este prea largă, ai putea obține valori care sunt în mod fals mai mici. Dacă manșetă este prea strânsă pe braț, valorile tale ar putea fi în mod greșit prea mari. Așa că fii foarte atent la aceste aspecte. Dacă manșetă ți se pare prea strâmta înainte de a fi umflată, vei știi cu siguranță că este prea strânsă.
7. Gradul de hidratare al corpului
Deshidratarea poate să îți scadă tensiunea arterială, așa că fii cu băgare de seama și asigura-te că bei suficiente lichide în ziua de dinainte și chiar și în ziua în care mergi la cabinetul medicului tău. Este important că medicul tău să obțină valorile corecte ale tensiunii tale arteriale, astfel încât să nu o trateze în exces, dar nici să o trateze prea puțin.
8. Discuțiile mărunte
Nu trebuie să fii nepoliticos, dar dacă persoană care îți măsoară tensiunea arterială încearcă să discute cu ține, roag-o în mod politicos să aștepte până puțin și spune-i că veți vorbi după ce îți măsoară tensiunea. Vorbitul îți poate crește tensiunea arterială, așa că cel mai bine ar fi să te relaxezi și să nu vorbești în timpul măsurătorii.