Sănătatea arterelor este foarte importantă deoarece înseamnă scăderea riscului de atac de cord și accidente vasculare cerebrale. Persoanele care au arterele blocate sau suferă de ateroscleroză află de acest lucru doar atunci când apar simptome precum angina sau claudicația, sau mai rău, accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.
Să vedem câteva băuturi și alimente care vă pot ajuta să vă mențineți arterele sănătoase și să preveniți problemele de sănătate.
1. Peștele
Peștele conține o cantitate importantă de acizi grași Omega-3, cunoscuți pentru faptul că scad nivelul de colesterol din sânge, împiedicând astfel înfundarea arterelor.
Printre cele mai bune surse de acizi grași Omega-3 sunt heringul, tonul, păstrăvul, macroul și somonul.
2. Fructele citrice
Potrivit unui studiu, citricele precum portocalele sau grapefruitul reduc semnificativ tensiunea arterială sistolică și riscul de ateroscleroză.
3. Nucile
Potrivit unui studiu, nucile reduc riscul apariției bolilor de inimă. În plus, se pare că opt nuci decojite funcționează mai bine decât uleiul de măsline în protejarea arterelor de deteriorarea ce poate urma după o masă bogată în grăsimi saturate.
4. Semințele de in
Semințele de in pot avea avea efecte benefice puternice în prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare, conțin acizi grași Omega-3, fibre și fitoestrogeni care îmbunătățesc sănătatea inimii.
5. Turmericul
Aau fost realizate peste 200 de studii de cercetare care au examinat eficacitatea terapeutică a turmericului și curcuminei în diverse afecțiuni ale inimii. Nu numai că protejează inima, dar luptă și împotriva diferitelor afecțiuni metabolice care joacă un rol în dezvoltarea bolilor de inimă.
6. Ceaiul verde
Un studiu realizat pe 40.530 de adulți a arătat că cei care au băut mai mult de 5 cești de ceai verde pe zi au avut un risc cu 26% mai mic de deces cauzat de atac de cord sau accident vascular cerebral și un risc cu 16% mai mic de deces decât persoanele care au băut mai puțin de 1 ceașcă de ceai verde pe zi.
7. Scorțișoara
Scorțișoara este considerată un antioxidant, are proprietăți antiinflamatorii și poate reduce riscul de boli de inimă. Îmbunătățește glucoza și lipidele la persoanele cu diabet de tip 2 și scade colesterolul total, LDL și trigliceridele.
8. Rodiile
Rodia previne o serie de modificări patologice asociate cu bolile cardiovasculare: luptă împotriva bolilor cardiovasculare prin reducerea stresului oxidativ, susținerea sintezei și activității oxidului nitric și multe altele.