Diabetul este o afecțiune periculoasă și fatală chiar, dar corpul ne atenționează că nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat cu mult timp înainte de a primi diagnosticul de diabet. Să vedem care sunt semnele la care trebuie să fim atenți…
1. Urinare excesivă/ urinare în timpul nopții
Desigur, dacă bei cantități mari de apă înainte de culcare, există o șansă bună să te trezești în mijlocul nopții pentru a urina. Dar dacă nivelul zahărului din sânge este prea ridicat, poți dezvolta o infecție a tractului urinar, ceea ce poate fi cauza urinării excesive.
2. Vedere încețoșată
Atunci când apare ocazional vederea încețoșată, în majoritatea cazurilor este din cauza unul nivel ridicat de zahăr în sânge care determină umflarea cristalinului din ochi.
3. Dificultate de concentrare
Atunci când corpul nu dispune de suficientă insulină, nu poate elimina glucoza din fluxul sanguin în celule, împiedicând funcționarea corectă a corpului. Apar simptome precum oboseala și lipsa de concentrare. De asemenea, nivelul ridicat al zahărului din sânge poate duce la deshidratarea organismului, deoarece corpul încearcă să elimine excesul de glucoză prin urinare.
4. Gură uscată
Datorită nivelurilor ridicate de glucoză din sânge și salivă cauzate de nivelul ridicat al zahărului din sânge, gura devine uscată.
5. Impotență
Apare exclusiv la bărbați, din cauza problemelor cauzate de controlul slab pe termen lung al zahărului din sânge, care poate deteriora nervii și vasele de sânge.
6. Infecții recurente
Infecțiile recurente trebuie monitorizate. De asemenea, trebuie să fiți atenți la numeroasele boli ale pancreasului și la creșterea severă a glucozei din sânge.
7. Vindecarea lentă a rănilor
Dacă și cele mai mici tăieturi și vânătăi au nevoie de mai mult timp decât de obicei pentru a se vindeca, nivelul ridicat al zahărului din sânge ar putea fi cauza: afectează nervii și poate duce la circulație sanguină slabă, ceea ce înseamnă că sângele va ajunge cu dificultate la zona rănită pentru a repara pielea.
8. Probleme digestive
Când nivelul zahărului din sânge este prea ridicat, golirea alimentelor din stomac poate fi întârziată. Acest lucru poate duce la balonare, distensie, dureri abdominale, greață sau vărsături.
9. Oboseală constantă sau oboseală extremă
Dacă hormonii tiroidieni au un nivel scăzut, există o mare șansă să te simți obosit, somnoros sau deprimat pentru că ai nevoie de energie pentru a lupta împotriva infecțiilor. Astfel poate apărea oboseala constantă și nivelurile ridicate de zahăr în sânge.
10. Sete excesivă
Rinichii trebuie să lucreze suplimentar pentru a filtra și absorbi excesul de zahăr. Pentru a realiza acest lucru, lichidele trebuie să circule prin corp pentru a elimina zahărul.
11. Piele uscată și mâncărime
Când sângele nu poate circula prin corp așa cum trebuie, apar mâncărimile, de regulă pe părțile inferioare ale picioarelor.
12. Mereu flămând
În cazul persoanelor care în mod normal nu au un apetit mare, acest lucru ar putea fi din cauza lipsei unui hormon numit incretin, care reduce fluxul de zahăr din ficat după ce se consumă o masă. În lipsa acestui hormon, hrana se golește mai repede și vei fi din nou flămând la scurt timp după masă.
13. Greutate / grăsime abdominală în exces
Acesta este unul dintre cele mai comune semne de niveluri ridicate ale zahărului din sânge. Alimentele consumate nu au putut intra în celule (sub formă de energie care le-ar hrăni) așa că, din nou, apare senzația de foame.
14. Probleme nervoase
Dacă nivelul zahărului din sânge este prea ridicat, poate deteriora vasele de sânge care transportă oxigen și nutrienți către nervi, ceea ce poate duce la probleme nervoase.
15. Schimbări ale pielii
Pot apărea decolorări și creșteri pe piele, zone întunecate și întărite pe mâini sau pe partea din spate a gâtului.
16. Amorțeală și furnicături
Furnicăturile și amorțeala în anumite zone ale corpului țin de deteriorarea nervilor (neuropatie).