Sigur ai auzit de multe ori recomandarea de a limita consumului zilnic de cafea dar de beneficiile aduse de aceasta ai auzit?
Iată ce efecte benefice are consumul de cafea
1. Îmbunătățește capacitatea de concentrare
După o noapte cu prea puține ore de somn, o ceașcă de cafea reduce somnolența, oboseala și crește vigilența și capacitatea de concentrare. Acestea toate sunt efectele cofeinei, care stimulează sistemul nervos central și ridică nivelurile de dopamină, respectiv nor-epinefrină și blochează totodată efectele unei substanțe chimice numite adenozină, responsabilă de senzația de oboseală.
2. Aport important de antioxidanți
Cafeaua conține antioxidanți precum polifenoli. Acești antioxidanți ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor și reprezintă modalitatea organismului prin care elimină subprodusele nocive ale metabolismului. De asemenea, are un rol important și într-o varietate mare de afecțiuni cronice.
Boabele de cafea conțin chinine, niște antioxidanți care devin mai puternici după prăjire. Antioxidanții din cafea pot ajuta la protejarea ochilor și retinei, pot contribui la prevenirea bolii Alzheimer și pot lupta împotriva obezității.
3. Favorizează tranzitul intestinal
Ceașca de cafea de dimineață favorizează mișcările intestinale. De asemenea, reduce și riscul bolilor vezicii biliare, calculilor biliare și riscul de pancreatită.
4. Poate reduce riscul de diabet de tip 2
Potrivit studiilor, cei care consumă 2 cești de cafea pe zi prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabetul de tip 2, în comparație cu cei care nu consumă cafea deloc.
Acidul clorogenic, un polifenol plin de antioxidanți și magneziu, precum și cofeina din cafea au efecte benefice în metabolismul glucozei, îmbunătățind și sensibilitatea la insulină. Astfel, reduc riscul de diabet de tip 2, dar doar dacă se consumă fără zahăr.
5. Reduce riscul de boli hepatice
Cantitățile moderate de cafea, este vorba de până în 3 cești pe zi, pot ajuta la combaterea cirozei asociate cu consumul de alcool, a steatozei hepatice non alcoolice (boala ficatului gras), a cancerului hepatic și a hepatitei C.
Cafeaua are o mulțime de proprietăți prin care poate proteja ficatul. Un alt exemplu este paraxantina din cafea, care încetinește creșterea țesutului cicatricial care duce la fibroză hepatică.
6. Poate reduce riscul de cancer endometrial
În urma unui studiu la care au participat mai mult de 67000 de femei, s-a ajuns la concluzia următoare: femeile care consumă mai multe cafele pe zi au un risc mai mic cu 25% de a dezvolta cancer endometrial decât cele care consumă doar o cafea pe zi; față de femeile care nu consumă deloc cafea, 30%.
În acest caz, nu cofeina este cea care influențează acest lucru, deoarece cafeaua decofeinizată este la fel de eficientă.
7. Poate reduce riscul de cancer colorectal
Potrivit unor meta analize, 4 sau mai multe cafele pe zi reduc riscul de cancer colorectal cu până la 24%.