În ultimele decenii, oamenii de știință au căzut de acord cu privire la faptul că simptomele unui atac de cord nu sunt mereu foarte clare. Au observat că simptomele pot să apară în moduri diferite și pot depinde de o serie de factori: vârsta, sexul sau tipul de boală cardiacă.
Astfel, atunci când sunt întrebați care sunt simptomele unui atac de cord și oamenii arată cu degetul spre durerea toracică, nu oferă un răspuns greșit, doar unul incomplet.
Simptomele unui atac de cord
Atacul de cord nu este spontan, brusc sau fără simptom, decât în cazuri rare. De regulă, există semne subtile care pot apărea chiar și cu o lună înainte de infarct.
Disconfort digestiv sau disconfort în alte zone ale corpului
Există posibilitatea să apară manifestări care te pot păcăli și te pot face să te gândești că nu ți-a picat bine o mâncare. Este bine de știut că printre simptomele atacului de cord putem găsi și vărsăturile, greața sau crampele abdominale puternice.
De asemenea, te poți confrunta și cu o durere de spate, în unul sau ambele brațe, în zona gâtului, în umăr. Există cazuri când durerea iradiază chiar și spre maxilar, urechi sau bărbie, dureri care dispar și apar din nou.
Stare de oboseală nejustificată
La fel, dacă în lipsa unui efort fizic te simți mereu slăbit, este cazul să mergi la medic pentru a afla care este cauza. Oboseala nejustificată se poate datora hipertensiunii arteriale sau unei afecțiuni cardiace pe care, poate, nici nu știi că o ai.
Durere la nivelul toracelui
Simți că te doare mijlocul pieptului, ca și cum ai avea o presiune pe el. Durerea durează câteva minute înainte să dispară.
Dificultăți de respirație, senzația de sufocare
Atât dificultățile de respirație cât și senzația de sufocare pot să apară cu sau fără dureri în piept. Din cauza faptului că respirația este scurtată, ai impresia că nu poți inhala suficient aer și că te sufoci.
Desigur, dacă aceste simptome apar după efort fizic intens, sunt justificate.
Alte posibile semne timpurii: stări de confuzie, palpitații, dureri de cap, transpirație excesivă, intensificarea ritmului cardiac, amețeli, somn agitat sau insomnie.
Cum poți preveni infarctul miocardic
În cazul în care ai factori de risc cardiac, nu amâna consultarea cu un medic. Trebuie să stabilească intervalele de timp în care să-ți faci analize și investigații, pentru a putea urmări starea de sănătate a inimii.
Ai grijă la dietă: o dietă sănătoasă pentru inimă include legume, fructe, pește, nuci, linte, cereale integrale, ulei de măsline și exclude alimentele procesate, băuturile cu zahăr adăugat și carnea roșie.
Alte recomandări: renunță la fumat, redu nivelul de stres, dormi între 7-9 ore pe noapte, ține-te de tratamentul prescris, nu uita de exercițiile fizice de intensitate moderată (minim 2 ore și jumătate pe săptămână).
Cu toate că multe persoane sunt simt și sunt convinse că ceva nu este în regulă, ezită să meargă la medic. Este mult mai indicat să pierzi timpul cu investigații „degeaba” decât să ajungi să pierzi ceva mult, mult mai important….
Important! Dacă crezi că ceea ce simți poate fi simptome timpurii ale atacului de cord, cere ajutorul unui medic. Șansele tale de recuperare depind de promptitudinea ta cu care apelezi la ajutor.
Acordă atenție maximă corpului tău, cunoaște-l și ține-l sănătos!